Ce impact a avut asupra TURISMULUI american ordinul anti-imigraţie dat de Donald Trump. Ce spun tur operatorii despre vânzările de vacanţe

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a promis că va îmbunătăţi economia SUA cu locuri noi de muncă, dar un sector al acestei ramuri - turismul - are deja de suferit din cauza administraţiei Trump, potrivit unui lider în industrie, citat de CNN.

2328 afișări
Imaginea articolului Ce impact a avut asupra TURISMULUI american ordinul anti-imigraţie dat de Donald Trump. Ce spun tur operatorii despre vânzările de vacanţe

Ce impact negativ are adminsitraţia Trump asupra turismului american (Imagine: Hepta/ Arhiva Foto Mediafax)

Ordinul executiv anti-imigraţie dat de Trump în 27 ianuarie a dus la haos în aeroporturi şi a stârnit un val de proteste în SUA şi nu numai. Prin acest ordin, cetăţenii din şapte state, în principal musulmane, au primit interdicţie de a intra pe teritoriul american.

Cheapflights, un site de călătorii, a raportat o scădere de 30% în căutările de zboruri spre Statele Unite în weekendul în care a fost semnat ordinul, în comparaţie cu perioadele anterioare. Deşi a fost înregistrată o uşoară creştere cât timp ordinul a fost blocat, per total, pe luna ianuarie scăderea a stagnat la 14% faţă de aceeaşi perioadă din anii trecuţi.

O parte din călători va continua să evite Statele Unite

Emily Fisher, un purtător de cuvânt al companiei, a declarat: "A fost interesant de observat că declinul a continuat chiar şi după ce tribunalele au blocat ordinul iniţial. Asta sugerează că o parte din călători va continua să evite Statele Unite atâta timp cât există un efort de a interzice intrarea selectivă a anumitor populaţii pe terioriul american”.

Un operator al Intrepid Travel a raportat ”o scădere considerabilă” în rezervări la zboruri după 27 ianuarie. Directorul companiei, Leigh Barnes, a comunicat că ”În perioada 1 - 27 ianuarie, rezervările spre SUA erau cu 120% mai multe decât spre Australia şi 96% faţă de Regatul Unit. Totuşi, începând cu 27 ianuarie, ziua în care a fost anunţat ordinul, până pe 16 februarie, actualele rezervări spre SUA au scăzut cu 21% faţă de Australia şi 30% faţă de Regatul Unit”.

CEO-ul site-ului Expedia, Dara Khosrowshahi, a comentat şi el pe marginea acestui subiect: ”Am văzut cu siguranţă efecte privind tranzacţionarea pe termen scurt. În weekendul în care a fost semnat ordinul executiv, am sesizat un efect negativ asupra tranzacţiei. Momentan, nu au mai fost înregistrate scăderi, ceea ce e bine...dar vom analiza cu atenţie situaţia”.

”Oamenii au votat în primul rând cu portofelul”

La nivel mondial, platforma ce oferă informaţii despre diverse călătorii - Skift a declarat că 2017 avea să fie oricum un an slab, din cauza puterii dolarului şi declinului lirei sterline. Editorul-şef al platformei,  Jason Clampet, a povestit: "Oamenii au votat în primul rând cu portofelul. Dar dacă adaugi la asta confuzia generală asupra acţiunilor lui Trump, care împarte călătoriile de plăcere (oameni care merg unde doresc) şi călătoriile în scop profesional (care au de luat în considerare politici corporatiste), ar trebui să ne pregătim pentru o lovitură serioasă asupra turismului american”.

Nu doar turismul este afectat.  Lideri de companii se tem de schimbările promise de Trump la sistemul actual de vize, iar o acţiune împotriva imigraţiei ar putea afecta productivitatea globală a forţei de muncă. Mai mulţi CEO ai unor companii americane majore, precum Starbucks, Google, GE, Goldman Sachs sau Ford au condamnat rapid ordinul, atunci când acesta a fost anunţat.

Aceştia au spus că muncitorii lor au de suferit şi că, de asemenea, ordinul nu le permite companiilor să atragă talente de top pentru a rămâne în competiţie.

Există o teamă pentru toţi cei care călătoresc pe plan internaţional

Avocatul de imigrare Corina Farias a declarat: "Implicaţiile practice sunt pur şi simplu astea: ai cetăţeni străini cărora le este teamă de ceea ce se va întâmpla atunci când intră în Statele Unite ale Americii. Asta nu e doar o frică care există între indivizii care sunt cetăţeni ai celor şapte ţări sau care au vizitat aceste şapte ţări, dar este o teamă care există, în principiu, pentru toată lumea care călătoreşte pe plan internaţional”.

Proteste împotriva ordinului anti-imigraţie au izbucnit în mai multe capitale europene, care au dorit să îşi arate sprijinul faţă de imigranţi.

În plus, parlamentul britanic a fost nevoit să susţină o dezbatere privind vizita oficială a lui Trump în Regatul Unit, din cauza unei petiţii (semnată de peste un milion de britanici) care cerea anularea vizitei oficiale.

În această săptămână, preşedintele american are în plan să dezvăluie un nou ordin de acest gen, iar potrivit CNN, potenţialii turiştii vor urmări cu atenţie mişcările lui Trump.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici