Ce păţit unul dintre primii medici chinezi care a încercat să avertizeze asupra coronavirusului

Un medic chinez din Wuhan a încercat să-şi anunţe cunoscuţii în privinţa unor cazuri cu coronavirus, încă de la izbucnirea epidemiei, iar din această cauză a fost sancţionat de Poliţie, iar acum medicul a căzut victimă virusului, relatează CNN.

3585 afișări
Imaginea articolului Ce păţit unul dintre primii medici chinezi care a încercat să avertizeze asupra coronavirusului

sursa FOTO: Twitter

Li Wenliang, un medic din Wuhan, în vârstă de 34 de ani, a trimis un mesaj studenţilor săi, la începutul epidemiei de coronvirus, în care le povestea despre şapte pacienţi de la piaţa de peşte infectaţi cu un tip de coronavirus şi care prezintă simptome asemănătoare bolii SARS.

Medicul a trimis mesaje şi prietenilor în care îi avertiza în privinţa pericolului unui nou virus. Deşi i-a rugat să nu divulge informaţiile, mesajele au fost făcute publice pe internet, iar Poliţia din Wuhan l-a acuzat că împrăştie zvonuri false, relatează CNN.

El a fost printre primii medici pe care autorităţile i-a urmărit îndeaproape pentru că a încercat să deconspire prezenţa virusului în primele săptămâni de la izbucnirea epidemiei. 

La începutul lunii ianuarie, medicul a îngrijit un pacient despre care nu se ştia că este infectat cu coronavirus. Medicul a început să tuşească, iar în ziua următoarea a avut febră.

Doctorul a fost spitalizat două zile mai târziu, iar starea lui s-a deteriorat într-atât încât a trebuit să fie internat la terapie intensivă. La data de 1 Februarie, medicul a fost diagnosticat cu coronavirus

Încă de la începutul izbucnirii epidemiei, autorităţile chineze au dorit să controleze informaţiile despre coronavirus şi să reducă la tăcere orice persoană care prezenta o versiune diferită a faptelor, chiar dacă era adevărată.

Cercetătorii chinezi au descoperit microbul unui nou tip de coronavirus la data de 7 ianuarie, însă autorităţile din domeniul sănătăţii au continuat să susţină că nu există nicio dovadă a răpândirii de la om la om. 

De asemenea oficialii au mai declarat că nu există niciun caz de infecţie al profesioniştilor din domeniul sanitar şi că o eventuală epidemie putea fi prevenită şi controlată.

La data de 31 ianuarie medicul Li Wenliang a transmis un mesaj pe reţelel de socializare în care blama guvernul chinez pentru afirmaţiile conform cărora virusul nu se trasnmite de la om la om şi nu există niciun angajat din domeniul sanitar care să fi contactat virusul. 

Până la data de 17 ianuarie autorităţile anunţaseră doar 43 de cazuri de infecţie cu cornavirus, apoi numărul victimelor a crescut brusc la 198, în doar trei zile.

Primarul din Wuhan, oraşul unde a izbucnit epidemia coronavirus, a declarat că nu a dezvăluit la timp, publicului, informaţiile despre coronavirus. Acesta a adăgaut că mai întâi, guvernul trebuie să raporteze epidemia oficialilor din domeniul sanitar apoi să obţină acordul de la Consilul de Stat înainte să facă vreun anuţ oficial. 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici