Cea mai mare gaură neagră din univers este atât de mare încât se hrăneşte zilnic cu un soare ca al nostru

Cea mai mare gaură neagră din univers este de 34 de miliarde de ori mai mare decât soarele nostru şi se hrăneşte în fiecare zi cu un soare echivalent al celui din sistemul nostru solar, arată un studiu publicat recent.

9690 afișări
Imaginea articolului Cea mai mare gaură neagră din univers este atât de mare încât se hrăneşte zilnic cu un soare ca al nostru

Cea mai mare gaură neagră din univers este atât de mare încât se hrăneşte zilnic cu un soare ca al nostru

 

Această gaură neagră masivă, flămândă, a fost identificată şi studiată prima dată de cercetători în 2018. Iniţial, ei credeau că o masa echivalentă cu soarele nostru este consumată la fiecare două zile, dar noile date arată că de fapt creşte de două ori mai repede.

Gaura neagră este cunoscută ca J2157 şi se află la o distanţă de peste 12 miliarde de ani-lumină în universul îndepărtat.

Astronomii o studiază pentru a înţelege cum au evoluat aceste găuri negre masive în primele zile ale universului. Cercetătorii continuă să caute găuri negre mai masive ca aceasta pentru a înţelege cum au crescut.

„Această gaură neagră există dintr-o perioadă în care universul avea doar 1,2 miliarde de ani, mai puţin de 10% din vârsta sa actuală”, a explicat Christopher Onken, autorul principal al studiului.

J2157 face cagaura neagră supermasivă numită Săgetătorul A *, aflată în galaxia Căii Lactee, să pară mică.

"Masa găurii negre este de aproximativ 8.000 de ori mai mare decât cea din centrul Căii Lactee", a spus Onken. „Dacă gaura neagră a Calea Lactee ar creşte la această dimensiune, ar trebui să înghită două treimi din toate stelele din Galaxia noastră”, a continuat cercetătorul din Australia.

Astronomii au descoperit pentru prima dată gaura neagră J2157 datorită luminozităţii sale. În timp ce lumina nu poate trece de găurile negre, această gaură neagră emite raze X şi lumină ultravioletă care sunt create datorită apetitului său enorm.

Astronomii au definit, de asemenea, această gaură neagră ca fiind cel mai luminos quasar cunoscut. Quasarii sunt găuri negre supermasive din galaxii care emit atâta energie prin discurile lor gazoase, încât apar ca stelele prin telescoape.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici