Cehia şi Rusia nu se înghit deloc. Încă un episod războinic, după expulzările reciproce de diplomaţi

  • Decizia Rusiei de a numi Cehia drept un ”stat neprietenos” a primit o replică dură.
  • Preşedintele ceh consideră ”o prostie” ca ţara lui să fie pusă pe lista neagră.
  • Oficialii UE ţin partea Cehiei şi cer Rusiei să respecte Convenţia de la Viena.
1021 afișări
Imaginea articolului Cehia şi Rusia nu se înghit deloc. Încă un episod războinic, după expulzările reciproce de diplomaţi

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei

După SUA, o altă ţară intră frontal în coliziune cu Rusia lui Vladimir Putin. Preşedintele Milos Zeman a criticat decizia Rusiei de a înscrie Cehia pe o nouă listă a aşa-numitelor "state străine neprietenoase", transmite agenţia dpa.

"Partea rusă comite o prostie, deoarece este o greşeală să transformi foştii prieteni în duşmani", a declarat duminică şeful statului ceh, în vârstă de 76 de ani, pentru postul de radio Frekvence 1.

Preşedintele Milos Zeman a argumentat că, în cazul în care prietenia nu este posibilă, atunci ar trebui restabilite "cel puţin relaţii corecte", scrie agerpres.ro.

Conform deciziei Moscovei, numărul personalului local pe care ambasada Cehiei îl poate angaja a fost redus la 19 cetăţeni ruşi.

Această decizie are consecinţe foarte concrete: începând din iunie, operaţiunile hoteliere şi ale restaurantului din cadrul Centrul Cultural Ceh din Moscova vor fi întrerupte.

Marele complex de clădiri din centrului oraşului a fost construit în 1986 şi serveşte ca bază pentru oamenii de afaceri şi exportatori, precum şi pentru activităţile de promovare a ţării.

Cehia a acuzat serviciile de informaţii ale Rusiei de explozia produsă la un depozit de muniţii din estul ţării în 2014. Moscova a negat aceste acuzaţii. Au urmat expulzări reciproce de diplomaţi.

Cehia şi Statele Unite sunt singurele ţări aflate pe noua listă a Rusiei cu "state străine neprietenoase".

Decizia Rusiei de a clasifica Statele Unite şi Republica Cehă ca state ''neprietenoase'' nu este justificată în opinia şefului diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, relatează dpa.

În declaraţii făcute sâmbătă seara la Bruxelles, Borrell a declarat că UE deplânge acuzaţiile Moscovei privind ''acţiuni neprietenoase'' comise împotriva Rusiei.

''Cerem Rusiei să-şi revizuiască decizia pentru a evita o nouă deteriorare a relaţiei noastre care este deja tensionată. UE va continua să îşi coordoneze poziţia cu partenerii săi'', a spus responsabilul UE.

''Ne exprimăm solidaritatea deplină cu Republica Cehă, membră a UE, şi cu SUA şi cerem Rusiei să respecte pe deplin Convenţia de la Viena", a adăugat Borrell.

Guvernul rus a aprobat vineri aşa-numita lista "cu ţări neprietenoase", în care au fost incluse doar SUA şi Cehia, conform unui ordin executiv publicat de portalul oficial rusesc de informaţii juridice, într-o perioadă de tensiuni persistente între Moscova şi statele occidentale, notează TASS, Reuters şi AFP.

"Se aprobă lista ataşată cu state străine care comit acţiuni neprietenoase împotriva Federaţiei Ruse, a cetăţenilor Federaţiei Ruse sau a persoanelor juridice ruse", se spune în document.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
rusia,
cehia,
ue

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici