Cehia vrea statut de observator în Eurogrup. Există riscul ca statele din afara zonei euro să participe mai puţin la procesul decizional

Cehia probabil va încerca să obţină un loc de observator în Eurogrup dacă atribuţiile acestei structuri vor fi suplimentate în cadrul planului de reformare, în contextul în care există riscul ca statele din afara zonei euro să participe mai puţin la procesul decizional din Uniunea Europeană.

823 afișări
Imaginea articolului Cehia vrea statut de observator în Eurogrup. Există riscul ca statele din afara zonei euro să participe mai puţin la procesul decizional

Cehia vrea statut de observator în Eurogrup, de teama riscului diminuării voturilor ţărilor noneuro

Cehia nu este membră a zonei euro, iar sondajele de opinie relevă că majoritatea cetăţenilor se opun adoptării monedei comune europene.

Însă, pe fondul planurilor Franţei şi Germaniei de aprofundare a integrării prin crearea unor instituţii specifice zonei euro, există riscul ca statele noneuro să fie lăsate în afara procesului decizional din Uniunea Europeană.

În acest context, Guvernul de la Praga intenţionează să ceară acordarea unui loc de observator în Eurogrup, structură din care fac parte miniştrii Finanţelor ai ţărilor zonei euro.

"Susţin ideea de a avea statut de observator în zona euro. În mod clar, ne-ar fi de folos să avem posibilitatea de a lua parte la reuniuni şi de a vedea direct deciziile de guvernare a zonei euro", a declarat, potrivit agenţiei Reuters, Lubomir Zaoralek, ministrul ceh de Externe.

Comisia Europeană a adoptat în martie un plan de reformare a Uniunii Europene, preşedintele Jean-Claude Juncker prezentând cinci posibile direcţii ale Blocului comunitar, axate pe o cooperare a ţărilor în grade diferite, eventual prin concentrarea pe piaţa unică, pe apărare şi securitate.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici