Cei mai mulţi palestinieni din Ierusalimul de Est trăiesc în sărăcie

Cei mai mulţi palestinieni din Ierusalimul de Est, dintre care trei copii din patru, trăiesc sub pragul sărăciei, a anunţat luni un grup israelian pentru apărarea drepturilor omului, acuzând statul israelian de "neglijenţă" şi "discriminare".

130 afișări
Imaginea articolului Cei mai mulţi palestinieni din Ierusalimul de Est trăiesc în sărăcie

Cei mai mulţi palestinieni din Ierusalimul de Est trăiesc în sărăcie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu există un Ierusalim unit", se arată într-un raport al Asociaţiei pentru drepturile civile din Israel (ACRI), în timp ce Israelul se pregăteşte să sărbătorească 43 de ani de la anexarea zonei estice a Ierusalimului în 1967, care nu a fost recunoscută de comunitatea internaţională.

"Adevărul este că (locuitorii celor) două oraşe trăiesc alături", Ierusalimul de Est arab şi partea vestică israeliană a Ierusalimului, potrivit organizaţiei neguvernamentale.

Potrivit ACRI, 75% dintre copiii palestinieni din Ierusalimul de Est trăiesc în sărăcie, comparativ cu 45% dintre copiii evrei din Oraşul Sfânt. "Peste 95.000 de copii din Ierusalimul de Est trăiesc într-o stare permanentă de sărăcie", subliniază asociaţia.

În pofida creşterii sărăciei, numai 10% dintre palestinienii din Ierusalimul de Est beneficiază de servicii sociale, potrivit aceleiaşi surse.

"Politica Israelului în ultimii 40 de ani a luat forma concretă a discriminării în planificare şi construire, expropriere de terenuri şi o investiţie minimă în infrastructură şi servicii guvernamentale şi municipale", se arată în raport.

Biroul de presă al primarului Ierusalimului, Nir Barkat, nu a făcut comentarii pe marginea acestui subiect.

Israelul a anexat mai mult de o treime din Ierusalimul de Est şi a construit peste 50.000 de locuinţe pentru evrei pe terenurile care aparţineau palestinienilor, potrivit organizaţiei neguvernamentale.

În Ierusalimul de Est lipsesc între altele mii de săli de clasă, în vreme ce serviciile de salubritate lasă de dorit şi cele poştale "de abia funcţionează".

Bugetul anual alocat fiecărui elev în şcoala primară din Ierusalimul de Est este de 577 de shekeli (119 de euro), faţă de 2.372 de shekeli (493 de euro) în zona vestică a Ierusalimului.

Circa 160.000 de palestinieni nu sunt racordaţi legal la reţeaua de alimentare cu apă.

Israelul consideră Ierusalimul, inclusiv zona estică unde locuieşte o populaţie majoritar arabă, ca fiind capitala sa "indivizibilă şi eternă".

Autoritatea Palestiniană vrea să transforme Ierusalimul de Est, unde locuiesc 260.000 de palestinieni şi peste 200.000 de israelieni, în capitala statului său.

Într-un raport publicat duminică, o mişcare ce se opune colonizării, Pace Acum, denunţă "activităţile de colonizare a Ierusalimului de Est care periclitează şansele de ajungere la o soluţie cu "două state pentru două popoare" deoarece ar putea crea o situaţie ireversibilă".

Potrivit raportului, circa 2.000 de colonişti israelieni au fost repartizaţi în 119 de locuinţe care se află în cartierele palestiniene din Ierusalimul de Est.

În 2009, Guvernul israelian a cheltuit 2.000 de shekeli (410 de euro) pentru securitatea fiecărui colonist, subliniază asociaţia Pace Acum.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici