Cel puţin 100.000 de manifestanţi la Bruxelles împotriva măsurilor de austeritate ale guvernului

Cel puţin 100.000 de persoane au manifestat joi la Bruxelles împotriva măsurilor de austeritate anunţate de noul Guvern de dreapta, a anunţat poliţia.

999 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 100.000 de manifestanţi la Bruxelles împotriva măsurilor de austeritate ale guvernului

Cel puţin 100.000 de manifestanţi la Bruxelles împotriva măsurilor de austeritate ale guvernului (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Sindicatele, care au organizat marşul împreună cu partidele de stânga, au evocat până la 130.000 de participanţi. Organizatorii au salutat mobilizarea "istorică" ce a depăşit cu mult ultimele manifestaţii naţionale împotriva măsurilor de austeritate, organizate în 2011 şi 2013.

Zeci de mii de persoane, purtând haine în roşu, verde şi albastru, culorile celor trei mari sindicate belgiene, au manifestat pe marile bulevarde din centrul oraşului.

"Sunt necesare eforturi, este clar, dar pachetul de măsuri propus de Guvern este foarte nedrept. De fapt, marile companii şi deţinătorii de capitaluri nu participă la eforturile de solidaritate. Din contră, sunt reduse salariile, pensiile şi este efectată securitatea socială", a apreciat liderul socialiştilor, Laurette Onkelinx, care a participat la protest. "Puterea de cumpărare va fi afectată, atât în cazul angajaţilor, cât şi al micilor întreprinzători", a subliniat, la rândul său, Marc Goblet, secretarul general al sindicatului FGTB.

Mai multe sectoare industriale din Belgia se confruntă cu probleme, în special în sectorul siderurgic şi în porturile din Anvers şi Zeebruges, dar şi poşta şi învăţământul. Un consiliu de miniştri în format restrâns a fost programat pentru joi seară, cu participarea principalelor trei sindicate.

Manifestaţia intervine înainte de contraofensiva anunţată de sindicate la reformele sociale şi economice prevăzute de premierul Charles Michel, care conduce coaliţia de dreapta formată cu naţionaliştii flamanzi din N-VA.

O serie de greve sunt prevăzute în mai multe oraşe în următoarele săptămâni, înaintea unei greve generale anunţată pentru 15 decembrie în întreaga ţară. Sindicatele, partidele socialiste, ecologiştii şi extrema-stângă, aflată în opoziţie, denunţă în special decizia de a renunţa pentru 2015 la indexarea salariilor în funcţie de inflaţie, ceea ce înseamnă că salariile şi alocaţiile sociale nu vor creşte automat.

Un alt motiv de nemulţumire este amânarea deciziei prin care vârsta de pensionare a fost stabilită la 67 de ani începând din 2030, faţă de 65 de ani în prezent. Măsurile de austeritate vor afecta, de asemenea, şi alte sectoare, printre care cultura, sectorul public sau domeniul cercetării.

Premierul Charles Michel, care a preluat din octombrie conducerea coaliţiei aflată la guvernare formată dintr-un singur partid francofon - Mişcarea Reformatoare (MR, liberal) şi trei partide flamande de dreapta, printre care N-VA, a declarat că doreşte un guvern care "să unească", iar creare de noi locuri de muncă reprezintă principala prioritate a cabinetului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici