Cel puţin 100 de manifestanţi au fost ucişi în oraşul sirian Deraa

Cel puţin 100 de persoane au fost ucise, miercuri, de poliţie la Deraa, în sudul Siriei, teatrul unor manifestaţii fără precedent împotriva puterii, au declarat joi militanţi pentru drepturile omului şi martori oculari.

16 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 100 de manifestanţi au fost ucişi în oraşul sirian Deraa

Cel puţin 100 de manifestanţi au fost ucişi în oraşul sirian Deraa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Există cu siguranţă peste 100 de morţi şi oraşul are nevoie de o săptămână pentru a-şi îngropa martirii", a declarat Ayman al Asswad, militant pentru drepturile omului, contactat prin telefon de AFP din Nicosia.

Al Asswad a acuzat forţele de ordine că au "folosit muniţie de război" împotriva manifestanţilor.

Un alt militant pentru drepturile omului a afirmat că numărul persoanelor ucise la Deraa şi în localităţile vecine "depăşeşte 150 de morţi".

Un bilanţ precedent furnizat miercuri de militanţi pentru drepturile omului şi martori oculari menţiona 15 morţi în acest oraş tribal cu aproximativ 75.000 de locuitori şi situat la 120 de kilometri sud de Damasc, devastat de proteste începând din 18 martie.

Autorităţile au imputat aceste violenţe "bandelor armate", acuzându-le că au ucis patru persoane şi au "înmagazinat arme în moscheea" al-Omari din Deraa.

O mişcare de contestare fără precedent a început la 15 martie în Siria, după ce pe o pagină de Facebook, intitulată "revoluţia siriană împotriva lui Bashar al-Assad 2011", a fost lansat un apel la manifestaţii pentru "o Sirie fără tiranie, fără lege de urgenţă (din 1963) sau tribunale excepţionale".

Manifestaţii de mici dimensiuni solicitând reforme politice au fost dispersate începând din 15 martie în capitală, apoi mişcarea s-a extins în sudul ţării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici