Cel puţin 125 morţi în urma protestelor din Egipt. Poliţia egipteană va reveni în oraşe, după două zile de absenţă - FOTO, VIDEO

Protestele, soldate cu cel puţin 125 de morţi în ultimele şase zile, au continuat şi duminică, a doua zi după ce Mubarak a anunţat mai multe schimbări în structura puterii de la Cairo.

96 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 125 morţi în urma protestelor din Egipt. Poliţia egipteană va reveni în oraşe, după două zile de absenţă - FOTO, VIDEO

Mai mult de 100 de morţi în urma protestelor din ultimele cinci zile din Egipt (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Statele Unite şi-au modificat discursul faţă de Egipt duminică, făcând apel la o tranziţie paşnică la Cairo, dar excluzând în continuare suspendarea ajutorului acordat aliatului lor.

"Sperăm să vedem o tranziţie ordonată. Cerem guvernului Mubarak, care se află la putere (...), să facă ceea ce este necesar pentru a facilita o astfel de tranziţie", a declarat secretarul de Stat american, Hillary Clinton, într-o intervenţie la postul de televiziune CBS.

Armata egipteană a intensificat activităţile în Cairo, centrul capitalei Egiptului fiind survolat de avioane de vânătoare şi de un elicopter militar.

Într-un comunicat comun, mişcările de opoziţie îl îndeamnă pe ElBaradei "să se implice în afacerile interne şi externe ale Egiptului şi să formeze un guvern temporar, dizolvând Parlamentul şi elaborând o nouă Constituţie pentru a permite organizarea de alegeri parlamentare şi prezidenţiale libere".

Comunicatul este semnat de Mişcarea 6 Aprilie, de Mişcarea Khalid Said, de Adunarea Naţională pentru Schimbare şi de Mişcarea 25 Ianuarie.

Fraţii Musulmani - principala mişcare de opoziţie din Egipt - au respins duminică numirile în funcţii guvernamentale decise de preşedintele Hosni Mubarak.

"Preşedintele Mubarak vizitează centrul operaţional al forţelor armate pentru a urmări evoluţia misiunii de instaurare a securităţii", precizează postul public de televiziune.

Efectivele poliţiei au fost retrase de pe străzile din Cairo, iar militari sunt poziţionaţi în locuri strategice din Cairo, în special în Piaţa Libertăţii, unde mii de protestatari s-au adunat duminică dimineaţă.

Ministrul egiptean al Informaţiilor, Anas el-Fekki, a ordonat suspendarea transmisiunilor postului de televiziune Al-Jazeera, care a relatat pe larg despre manifestaţiile împotriva regimului condus de preşedintele Hosni Mubarak, a anunţat duminică agenţia oficială egipteană MENA.

Premierul britanic, David Cameron, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi cancelarul german, Angela Merkel s-au alăturat sâmbătă SUA, cerându-i preşedintelui egiptean, Hosni Mubarak, să evite vărsarea de sânge şi să îşi respecte promisiunile privind aplicarea de reforme în Egipt, după cinci zile de proteste de stradă violente împotriva regimului de la Cairo.

Cel puţin 1.000 de deţinuţi au evadat dintr-o închisoare situată la sud-vest de Cairo, în urma unui incident soldat cu moartea mai multor gardieni, a anunţat, duminică, televiziunea egipteană Nile TV, citată de CNN.

Câteva mii de deţinuţi au evadat din închisoarea Wadi Natroun, situată la 100 de kilometri nord de Cairo, au anunţat, duminică, surse din serviciile de securitate egiptene.

Zeci de cadavre au fost descoperite în apropierea unei închisori din Cairo, după confruntări care au avut loc în cursul nopţii între gardieni şi deţinuţii care au evadat, anunţă surse din cadrul serviciilor de securitate egiptene.

Conform surselor citate, confruntările de sâmbătă s-au soldat cu moartea a 33 de persoane.

Sute de mii de persoane protestează de cinci zile la Cairo şi în alte oraşe din Egipt, cerând înlăturarea de la putere a lui Mubarak. Autorităţile au făcut apel la armată pentru menţinerea ordinii, iar preşedintele egiptean a numit sâmbătă un nou prim-ministru şi un vicepreşedinte.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici