Cel puţin 132 de morţi în dublul atentat din Bagdad

Cel puţin 132 de persoane au fost ucise şi alte 520 rănite duminică, în urma unui dublu atentat cu maşină-capcană comis în centrul Bagdadului, au anunţat oficiali irakieni citaţi de CNN.

69 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 132 de morţi în dublul atentat din Bagdad

Peste 60 de morţi şi 618 răniţi în dublul atentat din Bagdad (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cele două atentate, care au avut loc în jurul orei 10.30 (09.30 ora României), au vizat guvernoratul Bagdad şi Ministerul Justiţiei, în centrul capitalei.

Primul a vizat Ministerul Justiţiei şi pe cel al Muncii şi Afacerilor Sociale, situate faţă în faţă, pe strada Haifa.

Zece minute mai târziu, o a doua explozie s-a produs în faţa sediului guvernoratului Bagdad, în acelaşi sector.

La scurt timp după explozie, mai multe cadavre zăceau pe şoseaua plină de sânge. Membre şi bucăţi de carne erau împrăştiate pe stradă, în timp ce mai multe victime se aflau în maşinile carbonizate, echipele de salvare încercând să le extragă, potrivit unui jurnalist al AFP.

Atentat la Bagdad

"De ce au făcut asta?, din cauza alegerilor, vor să sfideze Guvernul", se întreabă Mohamed, aşezat pe şosea, cu cămaşa plină de sânge.

La Ministerul Justiţiei, pagubele sunt şi mai mari. Pompierii au amplasat scări pentru a evacua victimele. Unii oameni ţipă, alţii plâng.

Acest dublu atentat aminteşte de cel din 19 august, care a vizat Ministerul de Externe şi pe cel al Finanţelor.

În acea zi, doi kamikaze au aruncat în aer camionul-capcană în care se aflau în faţa acestor ministere, provocând moartea a 95 de persoane şi rănirea altor peste 600.

Guvernul irakian a acuzat Siria că a acordat refugiu organizatorilor acestui dublu atentat, iar premierul irakian Nuri al-Maliki a asigurat că, în proporţie de 90 la sută, "teroriştii" străini care intră în Irak se infiltrează din Siria. Damascul a dezminţit aceste acuzaţii.

Atacul de duminică are loc la o zi după ce ambasadorul american la ONU, Susan Rice, şi-a încheiat vizita de două zile în Irak, care a inclus o oprire la Ministerul de Externe, situat în apropiere.

Un oficial irakian a declarat că Guvernul acţionează pentru consolidarea securităţii, dar este necesară o cooperare regională pentru succesul combaterii atentatelor sinucigaşe. "Facem apel la emisarii internaţionali şi cei ai ONU să vină să vadă de ce Irakul este vizat în acest fel", a declarat Ali al-Dabbagh, purtătorul de cuvânt al Guvernului irakian.

Uniunea Europeană a condamnat "acest atac terorist" şi a trimis condoleanţe familiilor victimelor, potrivit unui comunicat al preşedinţiei suedeze.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici