Cel puţin 18 fabrici, închise în Bangladesh după prăbuşirea clădirii Rana Plaza

Statul Bangladesh a închis 18 fabrici din motive de securitate după ce la 24 aprilie o clădire cu nouă etaje, care adăpostea ateliere de confecţii, s-a prăbuşit provocând moartea a 800 de persoane, a anunţat miercuri ministrul Industriei Textile, citat de AFP.

364 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 18 fabrici, închise în Bangladesh după prăbuşirea clădirii Rana Plaza

Cel puţin 18 fabrici, închise în Bangladesh după prăbuşirea clădirii Rana Plaza (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Şaisprezece fabrici au fost închise la Dhaka şi două la Chittagong", al doilea oraş ca mărime al ţării, a anunţat ministrul, Abdul Latif Siddique, precizând că noi fabrici vor fi închise în cadrul unei sporiri a măsurilor de securitate.

Acestea sunt primele fabrici închise de autorităţi de la cel mai mare accident din industria textilă a ţării.

"Am constatat că cei care pretind că au fabricile conforme normelor din Bangladesh nu au respectat în totalitate regulile de construcţie", a adăugat ministrul.

Temându-se că mărcile occidentale se vor îndepărta de furnizorii lor din Bangladesh, Guvernul a anunţat luni înfiinţarea unei noi comisii de anchetă care să inspecteze cele 4.500 de fabrici de textile în căutarea unor eventuale probleme de construcţie.

Ministrul Industriei Textile a fost numit la conducerea acestei comisii.

Guvernul a făcut un anunţ similar după un incendiu într-o fabrică de textile în apropiere de Dhaka, în noiembrie, care s-a soldat cu 111 morţi. Dar inspecţiile au fost considerate net insuficiente pentru creşterea condiţiilor de securitate deplorabile din acest sector industrial.

Peste 3.000 de muncitori care lucrau pentru mărci occidentale de îmbrăcăminte, precum Primark (Associated British Foods) sau Mango, se aflau la muncă în momentul prăbuşirii clădirii Rana Plaza, situată la periferia Dhaka, în urmă cu 15 zile.

Muncitorii au semnalat în zadar că există fisuri în clădire, cu o zi înainte.

Bangladesh este a doua ţară exportatoare de textile din lume, după China. Această industrie reprezintă peste 40 la sută din mâna de lucru a ţării şi 80 la sută din exporturile sale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici