Cel puţin 19 persoane au fost ucise în estul Ucrainei, unde procesul de pace este "în pericol"

Eşecul negocierilor de pace dintre Kiev şi separatiştii proruşi de la Minsk generează temeri privind intensificarea luptelor în estul Ucrainei, unde 19 persoane au murit în ultimele 24 de ore.

702 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 19 persoane au fost ucise în estul Ucrainei, unde procesul de pace este "în pericol"

Cel puţin 19 persoane au fost ucise în estul Ucrainei, unde procesul de pace este "în pericol" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Procesul de pace este în pericol", a scris consilierul diplomat al preşedinţiei ucrainene Valeri Ceali, duminică, pe pagina sa de Facebook.

În timp ce bilanţul morţilor atinge numere de două cifre de mai multe zile - 13 militari şi şase civili în ultimele 24 de ore -, negocierile de pace de sâmbătă s-au încheiat cu un eşec.

OSCE, care a participat la negocieri, a acuzat duminică rebelii că vor revizuirea acordurilor de pace semnate în capitala belarusă în septembrie şi recunoscute de comunitatea internaţională ca bază a reglementării.

Emisarii rebelilor "nu erau pregătiţi să discute despre punerea în aplicare a unei încetări a focului şi despre retragerea armamentului greu. În schimb, ei au cerut revizuirea" acordurilor din septembrie, a deplâns OSCE într-un comunicat.

Înainte de începutul întâlnirii de la Minsk, OSCE şi-a exprimat speranţa că va fi semnat un "acord de încetare a focului cu caracter coercitiv".

Fostul preşedinte ucrainean Leonid Kucima a acuzat, sâmbătă seara, separatiştii că subminează procesul de pace "refuzând să discute măsurile pentru o încetare a focului imediată".

Emisarul republicii autoproclamate Doneţk, Denis Puşilin, a reproşat Kievului sâmbătă că "insistă asupra liniei de departajare stabilită în septembrie", în timp ce separatiştii au câştigat teren în mod considerabil de atunci.

Anterior, separatiştii ameninţaseră că, în cazul eşecului negocierilor, îşi vor extinde ofensiva "până la eliberarea totală a regiunilor Doneţk şi Lugansk", dintre care o mare parte este controlată de Guvernul de la Kiev.

Rusia a reacţionat cu prudenţă.

"Este prea devreme să apreciem rezultatul acestor negocieri", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru agenţia Interfax.

Acuzată că înarmează rebelii în estul Ucrainei şi că a mobilizat trupe în această zonă, Rusia dezminte orice implicare în conflictul soldat cu peste 5.000 de morţi în nouă luni.

Pe teren, cel puţin şase civili au murit în ultimele 24 de ore în estul Ucrainei, potrivit bilanţurilor stabilite de Kiev şi autorităţile separatiste.

Guvernatorul regiunii Lugansk, Ghennadi Moskal, loial Kievului, a anunţat duminică moartea a trei civili în diferite oraşe situate pe linia de front a regiunii sale.

Doi militari ucraineni au fost ucişi de tiruri de artilerie la Şceastia, un oraş situat la 20 de kilometri nord de capitala Lugansk, potrivit aceleiaşi surse.

La Doneţk, fief al separatiştilor, trei civili au fost ucişi şi alţi 19 au fost răniţi în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, au anunţat autorităţile rebele.

Un jurnalist al AFP a constatat numeroase urme de tiruri de artilerie la Makiivka, la periferia Doneţkului, unde o femeie a fost ucisă, iar soţul ei a fost rănit, potrivit unui martor ocular.

Armata ucraineană a anunţat bombardamente violente împotriva poziţiilor sale de-a lungul liniei de front.

Lupte din ce în ce mai violente au loc între armata ucraineană şi rebelii proruşi în jurul Debalţeve, un oraş strategic de pe drumul care leagă cele două capitale separatiste, Doneţk şi Lugansk.

O mie de persoane au fost evacuate în ultimele zile la Debalţeve, un oraş cu 25.000 de locuitori care, potrivit şefului poliţiei regionale, este "privat de electricitate, apă, încălzire şi comunicaţii".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici