Cel puţin 24 de imigranţi morţi în Bosfor, după răsturnarea vasului care venea spre România

Cel puţin 24 de imigranţi clandestini au murit luni dimineaţa la confluenţa Strâmtorii Bosfor cu Marea Neagră, nu departe de Istanbul, după ce o ambarcaţiune care se îndrepta către România, cu aproximativ 40 de imigranţi la bord, s-a răsturnat, scrie presa turcă.

326 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 24 de imigranţi morţi în Bosfor, după răsturnarea vasului care venea spre România

Cel puţin 24 de imigranţi morţi în Bosfor, după răsturnarea vasului care venea spre România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un bilanţ de presă anterior anunţa cel puţin trei morţi.

Potrivit acestor surse, şapte pasageri ai ambarcaţiunii, care transporta imigranţi afgani şi sirieni către România, au fost salvaţi de către Paza de Coastă turcă, alţi nouă fiind daţi dispăruţi.

Contactată de AFP, conducerea Pazei de Coastă a confirmat răsturnarea unei ambarcaţiuni pline cu imigranţi, dar a refuzat să precizeze vreun bilanţ.

Presa turcă scrie că aproximativ 40 de persoane s-au îmbarcat la sud de Istanbul, în Marea Marmara, iar ambarcaţiunea a înaintat după aceea în Strâmtoarea Bosfor, până la Marea Neagră, unde s-a răsturnat, dintr-un motiv necunoscut încă, la nivelul localităţii Rumeli Fener.

La bord se aflau 12 copii şi şapte femei, potrivit aceloraşi surse.

Turcia este o rută importantă pentru imigraţia clandestină dinspre Africa şi Asia către Europa. Imigranţi clandestini provenind din Africa şi Orientul Mijlociu sunt arestaţi frecvent pe teritoriul turc, iar naufragiile pe mare sunt destul de frecvente.

Războiul civil din Siria a crescut numărul de imigranţi care părăsesc Turcia şi încearcă să pătrundă pe teritoriul Uniunii Europene (UE), majoritatea via Marea Mediterană, cu destinaţia Grecia. Atena a consolidat misiunile de patrulare maritimă din acest motiv.

Insulele din Marea Egee au redevenit în 2013 ruta privilegiată a cărăuşilor, după consolidarea controalelor la frontiera terestră dintre Grecia şi Turcia.

Numărul total al imigranţilor care au traversat Marea Egee, în zona frontierei maritime cu Turcia, a crescut de peste trei ori în perioada 2012-2013, de la 3.345 la 10.508 de persoane. În 2014, 48 de imigranţi au murit pe mare, faţă de 28 în 2013.

În primele opt luni ale lui 2014, numărul imigranţilor ilegali a trecut de 17.000, o creştere importantă înregistrându-se în august, şi urmează să ajungă la 31.287 de persoane la sfârşitul anului, potrivit unor previziuni ministeriale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici