Cel puţin 68 de morţi în mai multe atentate în Irak

Cel puţin 68 de persoane au fost ucise şi peste 100 au fost rănite, luni, în Irak, în mai multe atentate care au vizat forţele de securitate şi o moschee şiită situată la sud de Bagdad, au anunţat surse din cadrul serviciilor de securitate.

20 afișări

O bombă a explodat în apropierea unei moschei din localitatea Souwayra, situată la circa 60 de kilometri sud de Bagdad. Trecătorii au intervenit pentru a salva primele victime în momentul în care o maşină-capcană a explodat în zonă.

11 persoane au fost ucise şi 70 rănite în acest dublu atentat cu bombă, a precizat locotenentul din cadrul poliţiei, Sabah al-Shammari.

În Bagdad, dar şi la vest şi nord de capitala irakiană, circa 15 de atacuri cu armă automată şi cu bombă, care au vizat în principal puncte de control ale armatei şi poliţiei, au provocat moartea a nouă persoane şi rănirea altor 24, majoritatea membri ai forţelor de securitate, potrivit surselor din cadrul poliţiei şi Ministerului de Interne.

"Atacurile au început la ora locală 06.30 (06.30, ora României) şi au durat până la ora 08.00 (08.00, ora României), adaugă sursa.

"Este vorba despre operaţiuni coordonate care fac parte din acţiunile teroriste pe care trebuie să le gestioneze zilnic forţele de securitate", a explicat purtătorul de cuvânt al comandamentului militar din Bagdad, Qassem Atta.

Cel puţin 36 de persoane au fost ucise şi 140 rănite în Hilla, la sud de Bagdad, într-un triplu atentat cu maşină-capcană împotriva unor muncitori, la ieşirea dintr-o uzină, a declarat un oficial al spitalului din oraş.

Zeci de muncitori de la "Compania de stat pentru industriile textile" îşi părăseau locul de muncă şi erau adunaţi într-o parcare, când două maşini au explodat, a declarat oficialul, exprimându-se sub acoperirea anonimatului.

În timp ce ambulanţele soseau la locul primelor două atentate, a avut loc o a treia explozie provocată de o maşină-capcană, condusă de un atacator sinucigaş.

Peste 11.500 de poliţişti şi militari au fost ucişi de la ofensiva din 2003 împotriva Irakului condusă de Statele Unite.

Între celelalte victime ale acestor atacuri se numără un civil şi trei gărzi de corp ale primarului oraşului Tarmiya (situat la 45 de kilometri nord de Bagdad), Mohammed Jassem al Mashhadani, a cărui coloană oficială a fost vizată de o bombă. Primarul a fost rănit în atac alături de alte 15 persoane.

La Fallujah, un fost fief al rebelilor suniţi şi al reţelei al-Qaida, situat la vest de Bagdad, patru persoane, dintre care doi poliţişti, au fost ucise în atentatele împotriva locuinţelor care aparţin membrilor forţelor de securitate.

La Iskandariya, la 50 de kilometri sud de Bagdad, două persoane au murit din cauza exploziei unei bombe într-un aprozar, iar doi militanţi kurdi (peshmergas) au fost ucişi într-un atentat cu maşină-capcană în apropiere de Mosul, la 350 de kilometri nord de Bagdad.

În apropierea oraşului Balad, doi pelerini iranieni au fost răniţi din cauza exploziei unei bombe la trecerea autobuzului în care se aflau.

Acest val de atentate are loc la trei săptămâni de la moartea a doi principali lideri ai organizaţiei irakiene a reţelei al-Qaida, Abu Omar al-Bagdadi şi Abu Ayyoub al-Masri, ucişi în operaţiunile comune desfăşurate de forţele irakiene şi cele americane într-un fief sunnit de la nord de Bagdad.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici