Cel puţin 113 morţi, după cutremurul urmat de tsunami din insulele Samoa - VIDEO, GALERIE FOTO

Cel puţin 113 persoane au murit din cauza unui seism, urmat de un tsunami, marţi, în insulele Samoa, care a afectat de asemenea arhipelagul vecin Tonga, potrivit autorităţilor şi oficialilor medicali.

252 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 113 morţi, după cutremurul urmat de tsunami din insulele Samoa - VIDEO, GALERIE FOTO

Cel puţin 113 morţi, după cutremurul urmat de tsunami din insulele Samoa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Trebuie să fie peste 100 de morţi, ultima numărătoare a fost efectuată la ora locală 14.00 (miercuri, 04.00 ora României) şi am numărat 84 de cadavre", a precizat un angajat al spitalului Tupua Tamasese din Samoa.

Potrivit oficialilor, în Samoa Americană, 22 de persoane şi-au pierdut viaţa.

De asemenea, în arhipelagul Tonga, situat în apropiere, au fost înregistrate şapte decese.

GALERIE FOTO

Zeci de persoane au fost date dispărute, în timp ce comunicaţiile au fost întrerupte în numeroase localităţi.

Potrivit institutului american de geofizică (USGS), cutremurul de magnitudine 8 s-a produs marţi, la ora locală 06.48 (20.48, ora României), iar epicentrul său a fost localizat la circa 200 de kilometri sud-vest de Apia, capitala insulei Samoa.

Seismul a afectat arhipelagul insulelor Samoa, format din statul independent Samoa, cu circa 219.000 de locuitori, şi Samoa Americană, administrată de Washington şi care numără 65.000 de locuitori.

Cutremurul a fost urmat de un tsunami produs 20 de minute mai târziu.

Panica si haos in Insulele Samoa

Maşini, copaci şi clădiri au fost luate de valurile imense produse în urma cutremurului, provocând moartea a cel puţin 75 de persoane, pe fondul panicii şi confuziei generale din regiune.

"Ne-am ridicat cu viteza luminii şi am plecat spre maşină, intrând în ambuteiaj. Erau poliţişti care le spunau localnicilor să se adăpostească în zone înalte", a povestit David Vaeafe, oficial în domeniul turismului în Samoa Americană, citat de postul australian de televiziune Sky News.

Turişti străini şi localnici ai arhipelagului din sudul Oceanului Pacific au fost treziţi marţi dimineaţa de un cutremur cu o magnitudine de 8, care a provocat un tsunami cu o înălţime de câţiva metri.

În munţi, tinerii băteau în butelii de gaz pentru a alerta populaţia şi a o avertiza să se refugieze cât mai repede, pentru a scăpa din calea valurilor.

În schimb, capitala regiunii americane, Pago Pago, a fost inundată. O mare fabrică de conserve de peşte din oraş a fost distrusă, drumul către aeroport întrerupt, iar cea mai mare parte a arhipelagului era privată de energie electrică.

"Muncitorii de la fabrica de conserve povesteau că au avut trei minute pentru a fugi înainte de inundaţie", a declarat o localnică, adăugând că populaţia este încă în stare de şoc.

O turistă străină a povestit cum a fugit din bungalow-ul de pe plajă, în timp ce zona cea mai frecventată de turişti pare să fi fost cea mai afectată de acest cataclism.

"Valuri imense au venit şi am fugit spre maşină. Am încercat să deschidem uşa, iar valurile continuau să vină. În final, am deschis uşa, dar valurile s-au prăbuşit peste noi", a povestit aceasta citată de Sky News.

Ken Mariner, care locuieşte în apropiere de Apia, capitala Samoa, arhipelagul vecin cu 219.000 de locuitori, a declarat că circa 1.500 de persoane s-au adunat în apropierea casei sale, la o gură de evacuare.

"Este îngrozitor. Eram în casă şi auzeam cum cădeau obiecte de pe pereţi", a povestit acesta, citat de postul australian ABC.

"Avem doi copaci mari, care au fost luaţi ca nişte plăntuţe mici", a adăugat el.

Potrivit unui ultim bilanţ, 75 de persoane au murit în această catastrofă. Numeroase persoane sunt însă date dispărute atât în Samoa, cât şi în Samoa Americană.

"Există informaţii dinspre sud-estul insulei principale, potrivit cărora case şi maşini au fost luate de ape, iar din munţi s-au desprins stânci peste zonele de coastă", potrivit unei jurnaliste din Samoa, Olga Keil.

Premierul statului Samoa, Tuilaepa Sailele Malielegaoi, s-a declarat "foarte şocat".

"Mulţi oameni au dispărut. Sunt foarte şocat, întristat de toate aceste pierderi", a declarat acesta citat de agenţia australiană AAP.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici