Cel puţin 400 de morţi în urma unui cutremur puternic produs în China - VIDEO

Cel puţin 400 de persoane au murit şi alte 8.000 au fost rănite, miercuri, în nord-vestul Chinei, în urma unui cutremur cu magnitudinea 6,9, au anunţat autorităţile locale citate de China Nouă.

95 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 400 de morţi în urma unui cutremur puternic produs în China - VIDEO

Aproximativ 300 de morţi în urma unui cutremur puternic produs în China (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Aproximativ 400 de persoane au murit şi alte 8.000 au fost rănite", a declarat Huang Limin, responsabil al Guvernului prefecturii autonome Yushu, citat de agenţia China Nouă.

Un bilanţ anterior menţiona 300 de morţi şi aproximativ 8.000 de răniţi.

Numeroase case s-au prăbuşit, străzile au fost blocate de alunecările de teren, iar telecomunicaţiile sunt dificile în această regiune muntoasă din Himalaya.

Prefectura Yushu, epicentrul seismului, este situată în apropiere de Tibet şi are o populaţie de 80.000 de persoane, potrivit datelor oficiale.

Cutremurul cu magnitudinea de 6,9 potrivit Institutului american de geofizică USGS şi de 7,1 potrivit autorităţilor chineze din domeniul seismologic, s-a produs miercuri dimineaţă, provocând moartea a 300 de persoane şi rănirea altor 8.000, a anunţat un purtător de cuvânt al Guvernului provinciei Qinghai.

Seismul a fost urmat de trei replici, cea mai puternică având magnitudinea de 5,8, a precizat Institutul american.

Pentru a măsura un cutremur, USGS foloseşte "magnitudinea de moment" (Mw). Pe această scară deschisă, un cutremur cu magnitudinea de cel puţin 6 este considerat puternic.

În oraşul Jiegu, situat în apropiere de epicentru, peste 85% din clădiri s-au prăbuşit, potrivit unui oficial din cadrul Guvernului local, citat de China Nouă.

O şcoală profesională s-a prăbuşit şi "mulţi elevi au fost blocaţi" sub dărâmături, a adăugat el.

"Peste tot pe străzi sunt răniţi, mulţi oameni au răni la cap care sângerează", a declarat oficialul citat.

"Casele sunt aproape toate din lemn şi pământ. Unele dintre ele s-au prăbuşit la cutremur", a declarat pentru China Nouă Karsum Nyima, unul dintre oficialii televiziunii locale.

Potrivit presei chineze, aeroportul din Yushu a rămas fără posibilitatea de comunicare, iar străzile care duc la aeroport sunt avariate.

Televiziunea oficială CCTV a prezentat imagini cu soldaţi şi poliţie armată la ruinele unei case, încercând să îndepărteze dărâmăturile şi să caute supravieţuitori.

"Au fost trimişi soldaţi pentru a salva oamenii îngropaţi sub dărâmăturile caselor", a declarat un oficial local, Huang Limin, citat de China Nouă.

Pe teren însă lipsesc echipamentele.

"Trebuie să ne bazăm în principal pe mâinile noastre pentru a înlătura dărâmăturile deoarece nu dispunem de buldozere mari", a declarat Shi Huajie, un oficial din cadrul poliţiei armate, responsabil de operaţiunile de salvare.

"Nu avem echipament medical", a adăugat el.

Autorităţile provinciale au trimis 5.000 de corturi şi zeci de mii de haine, a anunţat Ministerul Afacerilor Civile.

Zona este afectată frecvent de cutremure şi este locuită de ţărani şi nomazi de etnie mongolă şi tibetană. Aceasta dispune de importante rezerve de cărbune, plumb şi cupru.

În august, un seism cu magnitudinea de 6,2 a afectat Goldmud, determinând prăbuşirea a aproximativ 30 de locuinţe, dar nu s-a soldat cu victime.

Cel mai puternic cutremur din China din ultimii ani este cel cu magnitudinea de 8, din mai 2008, soldat cu aproximativ 87.000 de morţi şi dispăruţi, în provicia Sichuan, situată la mică distanţă de zona afectată de cutremurul de miecuri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici