Cel puţin 53 de morţi în urma incendiului din Shanghai - VIDEO

Cel puţin 53 de persoane au murit, luni, într-un incendiu declanşat la un bloc-turn cu 28 de etaje din centrul Shanghai, a anunţat marţi municipalitatea, în timp ce poliţia interoga patru persoane.

9 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 53 de morţi în urma incendiului din Shanghai - VIDEO

Cel puţin 53 de morţi în urma incendiului din Shanghai (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Poliţia a reţinut patru persoane, pe care le interoghează, după tragedia care a provocat, de asemenea, rănirea altor 70 de persoane, aflate încă în spital marţi, a anunţat agenţia China Nouă.

"Ancheta preliminară atribuie această tragedie operaţiunilor necorespunzătoare ale sudorilor fără licenţă", a adăugat agenţia, citând site-ul de Internet oficial xinmin.cn.

Blocul-turn de locuinţe, construit în anii '90, a luat foc luni după-amiază la Jingan, unul dintre cele patru cartiere cele mai populate din Shanghai, o metropolă cu 20 de milioane de locuitori din estul Chinei.

Incendiul, care a provocat un fum dens în centrul capitalei economice chineze, s-ar fi declanşat la schelele instalate pentru lucrările de renovare a clădirii, potrivit martorilor oculari citaţi de presă.

Rudele persoanelor dispărute continuau să aştepte, marţi, veşti despre acestea.

"Aştept de ieri seară", a declarat Yang Bo, un tânăr care şi-a căutat mama la spital, fără succes. "Nu ştiu când îmi voi revedea mama", a adăugat el.

Morgile spitalelor erau pline de persoane care îşi căutau rudele, cerând o autorizaţie oficială.

Global Times a estimat că lucrările de sudură ar fi putut declanşa incendiul.

Un oficial din cadrul companiei care efectua lucrările de renovare a explicat pentru această publicaţie că poliuretanul în cantităţi mari, o substanţă uşor inflamabilă, era folosit la aceste lucrări.

Un muncitor citat de China Daily a explicat la rândul său că lucrările aveau ca scop izolarea clădirii în cadrul planului de economisire a energiei.

Autorităţile vor desfăşura o anchetă aprofundată în cazul acestui incendiu, iar vinovaţii vor fi pedepsiţi, a avertizat ministrul Securităţii publice, Meng Jianzhu, citat de China Nouă.

O echipă de anchetatori plasată sub autoritatea Guvernului a fost trimisă la faţa locului.

Focul a fost stins abia după patru ore şi jumătate şi mobilizarea a zeci de pompieri, a circa 60 de autosopeciale şi trei elicoptere.

Potrivit Global Times, peste 180 de persoane se aflau în imobil în momentul în care s-a declanşat incendiul.

Fotografiile publicate marţi de presă înfăţişează locuitorii agăţaţi disperaţi de schele şi blocul deja carbonizat dar încă în flăcări.

Locatarii au explicat pentru AFP că lucrările de renovare tocmai începuseră şi că majoritatea persoanelor locuiau în continuare în bloc.

În acest imobil situat la intersecţia străzilor Jiaozhou şi Yuyao, într-un cartier foarte comercial şi dens populat, locuiau 156 de familii, în special cadre didactice la pensie, a declarat China Nouă.

Incendiul gigantic a generat o polemică în legătură cu securitatea în caz de incendiu în Shanghai, oraş dominat de zgârie-nori.

"Dacă ar fi fost vorba despre Turnul Jinmao sau de Centrul financiar mondial, nu cred că acestea ar fi ars atât de mult timp", a declarat un locuitor contactat de China Daily, referindu-se la cele două cele mai înalte clădiri din oraş, din cartierul ultramodern Pudong.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici