Cel puţin cinci britanici se alătură grupării Stat Islamic "în fiecare săptămână", afirmă poliţia

"Cel puţin cinci" britanici pleacă "în fiecare săptămână" în Irak sau în Siria pentru a se alătura grupării Stat Islamic (SI), a afirmat marţi şeful poliţiei britanice, Bernard Hogan-Howe, citat de AFP.

1203 afișări
Imaginea articolului Cel puţin cinci britanici se alătură grupării Stat Islamic "în fiecare săptămână", afirmă poliţia

Cel puţin cinci britanici se alătură grupării Stat Islamic "în fiecare săptămână", afirmă poliţia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Avansarea grupării SI în Irak şi Siria, care se desfăşoară tot mai repede, apropiindu-se de Turcia, nu este un fapt care are loc în ţinuturi îndepărtate", a declarat şeful poliţiei.

"Ştim că peste 500 de britanici au plecat în zone de conflict pentru a se alătura grupării. Unii dintre ei s-au întors, însă mulţi alţii vor dori să se alăture SI în lunile sau poate anii următori", a adăugat el.

"Avem în continuare o medie de cinci persoane care se alătură grupării teroriste în fiecare săptămână. Cinci cetăţeni britanici pe săptămână, poate părea puţin, dar sunt 50 de săptămâni pe an, adică 250 de noi recruţi, ceea ce înseamnă o creştere de 50 la sută a numărului de britanici care au mers deja în zone de conflict", a declarat el.

"Aceste date se referă la numărul minim de persoane plecate. Pot fi mulţi alţii care au călătorit într-o altă ţară înainte de a merge în Siria şi Irak, fapt ce poate fi stabilit cu dificultate", a explicat Bernard Hogan-Howe.

El a apreciat că revenirea pe străzile britanice "a unor indivizi cu o posibilă experienţă militară reprezintă un risc pentru comunităţile noastre".

Potrivit coordonatorul UE împotriva terorismului, Gilles de Kerchove, numărul europenilor care s-au alăturat combatanţilor din gruparea Stat Islamic în Siria şi în Irak a crescut, la sfărşitul lui septembrie, la peste 3.000.

În Siria, forţele kurde care apără oraşul sirian Kobane aşteptau marţi întăriri, după ce au rezistat unui nou asalt din partea jihadiştilor SI.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici