Cel puţin patru persoane au fost ucise într-un schimb de focuri la frontiera dintre Liban şi Israel

Cel puţin trei militari şi un jurnalist libanez au fost ucişi, iar cel puţin un militar israelian a fost rănit în timpul acestor confruntări, care au avut loc marţi, spre prânz (12.00, ora României), în apropiere de satul libanz Aadaisse, în sectorul estic din sudul Libanului, în apropiere de frontieră.

20 afișări
Imaginea articolului Cel puţin patru persoane au fost ucise într-un schimb de focuri la frontiera dintre Liban şi Israel

Patru persoane au fost ucise într-un schimb de focuri de la frontiera dintre Liban şi Israel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Confruntări armate au izbucnit marţi dimineaţă la frontiera dintre Israel şi Liban, un oficial libanez anunţând anterior că un militar libanez şi un civil erau răniţi.

"Confruntări armate au izbucnit în dreptul localităţii libaneze Aadaisse, după ce militarii israelieni au încercat să scoată din rădăcină un copac din sectorul libanez", afirmă un oficial militar libanez. "Militarii israelieni au deschis focul, iar armata libaneză a ripostat. O casă a fost lovită de un proiectil lansat de un tanc israelian", precizează oficialul citat.

Un membru al serviciilor de securitate libaneze a declarat că armata israeliană a lansat patru rachete care au căzut în apropierea unei poziţii a armatei libaneze la Aadaisse.

În schimb, potrivit postului de radio al armatei israeliene, două rachete lansate din Liban au explodat, marţi dimineaţă, în nordul Israelului. Potrivit postului de radio, militarii israelieni se aflau pe teritoriul Israelului, efectuând nişte lucrări, în momentul în care au fost atacaţi.

La rândul său, poliţia israeliană a dezminţit informaţiile conform cărora ar fi fost lansate rachete dinspre Liban spre nordul Israelului.

Israelul avertizează Libanul asupra consecinţelor pe care le-ar putea avea continuarea violenţelor

Ministerul israelian de Externe consideră că Guvernul libanez este responsabil de confruntările armate izbucnite marţi la frontieră, avertizând asupra consecinţelor pe care le-ar putea avea continuarea violenţelor, informează site-ul Ynetnews.com.

"Israelul consideră că Guvernul libanez este responsabil pentru acest incident grav şi avertizează asupra consecinţelor continuării violenţelor", se arată într-un comunicat al diplomaţiei israeliene.

"Israelul consideră că deschiderea focului asupra armatei israeliene, care acţionează în cooperare cu FINUL în zona de frontieră, este o încălcare gravă a Rezoluţiei 1.701 a Consiliului de Securitate ONU. Misiunea israeliană la ONU intenţionează să depună o reclamaţie la Consiliul de Securitate şi la secretarul general ONU", adaugă comunicatul.

Preşedintele şi premierul Libanului denunţă o "agresiune" la frontiera cu Israelul

Preşedintele libanez, Michel Suleiman, şi premierul Saad Hariri au denunţat, marţi, o "agresiune" israeliană, după ce patru libanezi au fost ucişi, potrivit unor surse din cadrul securităţii, în timpul unor confruntări cu trupe israeliene, la frontiera între cele două ţări.

Hariri a condamnat o "încălcare a suveranităţii libaneze" şi a cerut "ONU şi comunităţii internaţionale să intervină şi să facă presiuni asupra Israelului pentru a opri agresiunea", într-un comunicat difuzat de serviciile acestuia.

"Preşedintele denunţă noua încălcare israeliană a Rezoluţiei 1.701, prin bombardarea unui punct de control aparţinând armatei libaneze şi atacuri împotriva bunurilor libaneze", a anunţat, de asemenea, biroul prezidenţial, într-un alt comunicat.

Rezoluţia 1.701 a Consiliului de Securitate al ONU a pus capăt unui război devastator, în 2006, între Israel şi gruparea şiită libaneză Hezbollah, consolidând Forţa Interimară a ONU în Liban (FINUL), însărcinată cu monitorizarea încetării focului de către cei doi inamici.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici