Cel puţin trei morţi, după ce aviaţia siriană a bombardat un convoi turc în nord-vestul Siriei

Cel puţin trei persoane au decedat, iar alte 12 au fost rănite, după ce forţele aeriene siriene au atacat, luni, un convoi turc care se îndrepta spre un oraş controlat de rebeli în regiunea Idlib din nord-vestul Siriei, au anunţat autorităţile de la Ankara, potrivit postului BBC News.

1073 afișări
Imaginea articolului Cel puţin trei morţi, după ce aviaţia siriană a bombardat un convoi turc în nord-vestul Siriei

Cel puţin trei morţi, după ce aviaţia siriană a bombardat un convoi turc în nord-vestul Siriei

Regiunea Idlib, una din ultimele zone din Siria controlată de rebeli, este teoretic protejată de o zonă tampon creată în urma negocierilor între Turcia, Rusia şi Iran.

Însă, începând din luna aprilie, acţiunile ofensive ale regimului sirian s-au intensificat, iar sute de civili au decedat după reizbucnirea luptelor.

Turcia, care susţine unele grupuri rebele siriene, are forţe militare amplasate în regiunea Idlib, în conformitate cu un acord încheiat anul trecut cu Rusia şi Iran.

Potrivit lui Naji Mustafa, purtătorul de cuvânt al grupării rebele Frontul Naţional de Eliberare, a declarat că destinaţia convoiului era un post de observaţie.

Un corespondent al unei agenţii internaţionale de presă a transmis că aproximativ 50 de vehicule blindate, inclusiv tancuri, făceau parte din convoi.

Siria a condamnat trimiterea de către Turcia a acestui convoi, susţinând că reprezintă un act de agresiune. Potrivit regimului de la Damasc, convoiul se îndreaptă spre Khan Sheikhoun, un oraş controlat de rebeli, care are o poziţie cheie în regiunea Idlib.

Organizaţia neguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a relatat că un avion militar rus ar fi efectuat atacuri aeriene în apropierea convoiului pe data de 19 august.

Turcia a anunţat că bombardarea convoiului, acţiune soldată cu decesul a trei civili, reprezintă o încălcare a acordului încheiat anul trecut.

După opt ani de conflict civil, regimul de la Damasc, sprijinit de Rusia şi Iran, încearcă să recapete controlul asupra ultimelor zone controlate de rebeli, acţiune ce ar putea provoca o intervenţie militară turcă.

Potrivit informaţiilor disponibile, forţele guvernamentale siriene au ajuns duminică la periferia oraşului Khan Sheikhoun.

O eventuală cucerire a localităţii va permite regimului de la Damasc să izoleze o zonă controlată de rebeli, unde se află şi un post de observaţie al forţelor turce, spre care se pare că se îndrepta convoiul.

Taguri:
siria,
turcia,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici