Cel puţin zece persoane au murit, după ce o camionetă a explodat la un punct militar din Filipine

Cel puţin 11 persoane au murit în Filipine, după ce o camionetă a explodat în timp ce era verificată la un punct militar de control din sudul ţării, incident catalogat de autorităţi drept un atac terorist comis de militanţi afliliaţi grupării teroriste Stat Islamic, relatează Reuters.

136 afișări
Imaginea articolului Cel puţin zece persoane au murit, după ce o camionetă a explodat la un punct militar din Filipine

Cel puţin zece persoane au murit, după ce o camionetă a explodat la un punct militar din Filipine

Explozia a avut loc după ce militarii au oprit camioneta la punctul de control pentru a vorbi cu şoferul, conform autorităţilor de pe insula Basilan.

Insula Basilan este controlată în mare parte de gruparea Abu Sayyaf, afiliată grupării Stat Islamic, cunoscută pentru răpiri şi jafuri.

Atentatele cu vehicule capcană sunt rare în Filipine, deşi conflitul dintre separatişti şi islamişti provoacă violenţă şi instabilitate în zonă de zeci de ani.

„Nu ştim care a fost ţinta atacului, dar ştim că vehiculul a fost detonat prematur la punctul de control”, a declarat locotenentul Mon Almodovar, comandantul unităţii din regiune.

În urma exploziei au murit unul dintre autorii atacului, un soldat, cinci poliţişti şi patru civili, printre care şi o mamă şi copilul ei. Mai multe persoane au fost rănite.

Autorităţile investighează incidenul. Conform declaraţiei colonelului Edgard Arevalo, militanţii plănuiau să construiască bombe artizanale pe care să le detoneze apoi în baze militare.

Jim Saliman, guvernatorul din Basilan, a primit un raport conform căruia gruparea Abu Sayyaf este responsabilă pentru atac.

„Este o folosire ilegală şi oribilă a forţei, chiar şi penru o perioadă de conflict armat”, a declarat Harry Roque, purtătorul de cuvânt al preşedintelui.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici