Centrala Fukushima, afectată în continuare de scurgeri radioactive

Nivelul ridicat de radioactivitate prezentat de peşti pescuiţi în largul coastelor pe care se află centrala avariată de la Fukushima ar putea să indice că aceasta este afectată în continuare de scurgeri, după 19 luni de la catastrofa nucleară, relevă studiul unui expert american.

444 afișări
Imaginea articolului Centrala Fukushima, afectată în continuare de scurgeri radioactive

Centrala Fukushima, afectată în continuare de scurgeri radioactive (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În acest studiu, publicat în ediţia de joi a revistei Science, Ken Buesseler, un chimist de la Institutul Oceanografic Woods Hole (Massachusetts, în nord-estul Statelor Unite), a analizat măsurători ale nivelului de cesiu efectuate de către autorităţile japoneze asupra unor peşti, crustacee şi alge prelevate în apropierea centralei.

Rezultatele, potrivit lui Buesseler, ar tinde să dovedească faptul că nivelurile constate sunt provocate fie de către o mică scurgere care există în continuare la centrală, fie de contaminarea fondului marin.

De altfel, la specii demersale (care trăiesc în contact cu fundul zonei marine de la litoral) au fost relevate cele mai importante niveluri de cesiu.

Conform concluziilor studiului, aproximativ 40% dintre peştii pescuiţi în zona centralei Fukushima (nord-est) nu sunt proprii pentru consum, potrivit normelor stabilite de către autorităţile japoneze.

Cercetătorul precizează totodată că în largul coastelor de nord-est ale Japoniei, dincolo de zona din imediata apropiere a centralei, vasta majoritate a peştilor pescuiţi prezintă niveluri inferioare limitelor autorizate în vederea consumului, în pofida faptului că autorităţile japoneze le-au redus în aprilie 2012.

Buesseler subliniază, în plus, în numărul revistei Science de vineri, că nivelurile de contaminare relevate la aproape toate speciile de peşte şi crustacee nu se diminuează. Dar aceste niveluri variază în funcţie de specie, situaţie care complică reglementarea prin intermediul instituţiilor publice.

În opinia lu Ken Buesseler, care a condus în 2011 o misiune internaţională de cercetare la bordul unei nave privind studierea dispersiei radionucleilor provenind de la Fukushima, "va fi necesar să se facă mai mult decât să se cerceteze peştii, pentru a se prezice felul în care vor evolua aceste niveluri diferite de contaminare".

"Avem nevoie mai ales să înţelegem mai bine sursele de cesiu şi alte radionuclee care continuă să menţină aceste niveluri de radioactivitate în ocean, în largul (coastelor de la) Fukushima", insistă el.

Ken Buesseler şi colegul său Mitsuo Uematsu, de la Universitatea Tokyo, organizează un simpozion în capitala japoneză în perioada 12-13 noiembrie, pentru a prezenta atât estimările disponibile cu privire la emisiile radioactive la Centrala Nucleară Fukushima Daiichi, cât şi impactul acestora asupra oceanului, peştilor şi fructelor de mare.

După un cutremur cu magnitudinea 9 urmat de un tsunami devastator, Centrala Nucleară Fukushima Daiichi, situată la aproximativ 220 de kilometri nord-est de Tokyo, a fost afectată de un grav acident nuclear, în cursul căruia o cantitate importantă de radiaţii a ajuns în atmosferă, declanşând evacuarea a aproximativ 100.000 de persoane.

În opinia lui Buesseler, specialist în chimie marină, este vorba despre "cea mai importantă scurgere radioactivă accidentală în ocean din istoria" lumii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici