Cercetător de la NASA, arestat pentru tentativă de spionaj în favoarea Israelului

Un om de ştiinţă american, care lucrase pentru NASA, la Pentagon şi Casa Albă, a fost arestat luni în Statele Unite pentru spionaj, în timp ce intenţiona să lucreze pentru Israel, a anunţat Departamentul Justiţiei.

49 afișări
Imaginea articolului Cercetător de la NASA, arestat pentru tentativă de spionaj în favoarea Israelului

Cercetător de la NASA, arestat pentru tentativă de spionaj în favoarea Israelului

Într-un comunicat, Departamentul Justiţiei a explicat că bărbatul, în vârstă de 52 de ani, a fost contactat la începutul lui septembrie de un agent FBI sub acoperire, care s-a recomandat drept agent de informaţii israelian, şi a acceptat să îi furnizeze informaţii secrete în schimbul banilor şi a unui paşaport israelian.

El a compărut marţi în faţa unui judecător la Washington şi riscă închisoare pe viaţă dacă va fi declarat vinovat.

Departamentul american a precizat că "plângerea nu implică nici statul Israel, nici vreun agent care lucrează în numele său".

Titular al unui doctorat în astronomie în cadrul MIT, prestigioasa universitate tehnologică din Massachusetts (nord-est), bărbatul a lucrat la Casa Albă în 1989 şi 1990, apoi la Departamentul de Energie între 1990 şi 1999 unde dispunea de autorizaţie specială care îi oferea acces la documente clasificate drept "top secret", în special privind armele nucleare.

El a înfiinţat ulterior o asociaţie cu scop nonlucrativ în cadrul căreia lucra împreună cu NASA şi a participat între 2000 şi 2006 la "mai multe acorduri de dezvoltare tehnologică avansate pentru administraţia americană".

"Între 1989 şi 2006, el a avut acces la infromaţii clasificate drept «strict secret» şi în mod frecvent şi regulat, la documente secrete privind apărarea americană", a precizat departamentul.

Când a fost contactat la 3 septembrie de ceea ce credea a fi un agent al Mossad, serviciile secrete israeliene, el a acceptat să furnizeze informaţii în mod regulat". La cea de a doua întâlnire, el a explicat că "deşi nu mai dispunea de acces la documente clasificate (...), şi le aminteşte pe cele pe care le-a consultat".

Au avut loc două schimburi prin intermediul serviciilor poştale, în cadrul cărora a primit 2.000 şi apoi 9.000 de dolari şi a completat chestionare privind sateliţii americani.

"Unul dintre răspunsurile oferite provenea din documente clasificate drept secrete în domeniul apărării", a afirmat secretarul adăugând că bărbatul ar fi propus personal să ofere informaţii privind "armamentul nuclear, sateliţii militari şi alte sisteme de armament".

A doua oară, răspunsurile sale cuprindeau "informaţii clasificate drept secrete în domeniul apărării şi «strict secret» în ceea ce priveşte sateliţii americani, sistemele de alertă avansate, mijloacele de apărare sau de combatere a atentatelor la scară mare şi elemente strategice cruciale".

"Acuzaţiile aduse sunt grave şi vor servi drept avertisment tuturor celor care intenţionează să compromită secrete ale ţării noastre în schimbul unor câştiguri", a declarat în acelaşi comunicat David Kris, responsabil de securitatea naţională în cadrul Departamentului de Justiţie.

Statele Unite au condamnat în 1987 un analist din cadrul Marinei, Jonathan Pollard, la închisoare pe viaţă pentru că a furnizat Israelului, din mai 1984 până la arestarea sa în noiembrie 1985, mii de documente clasificate drepte secrete în domeniul apărării, privind activităţile de spionaj ale Statelor Unite, în special în statele arabe.

Diferiţi lideri israeliani au cerut fără succes repunerea sa în libertate. Apropiaţii săi din Israel şi Statele Unite, fac campanie în vederea eliberării sale, afirmând că diversele guverne israeliene l-au "abandonat", în timp ce el a "servit" statul evreu şi a obţinut cetăţenia israeliană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici