Ceremonie de inaugurare a ambasadei SUA în Ierusalim. Trump: Israelul are dreptul de a stabili care este capitala sa/ VIOLENŢE la frontiera Fâşiei Gazei cu Israelul. REACŢIA Casei Albe/ UPDATE: Cel puţin 55 de morţi şi mii de răniţi

Statele Unite inaugurează, luni, noul sediu al ambasadei din Israel, mutat din Tel Aviv în Ierusalim, în contextul protestelor extrem de violente soldate cu zeci de morţi şi sute de răniţi. Cel puţin 55 de palestinieni au fost ucişi, iar câteva mii au fost răniţi în confruntările cu armata israeliană produse luni în cursul protestelor, relatează site-ul Ynetnews.com şi cotidianul Times of Israel.

16967 afișări
Imaginea articolului Ceremonie de inaugurare a ambasadei SUA în Ierusalim. Trump: Israelul are dreptul de a stabili care este capitala sa/ VIOLENŢE la frontiera Fâşiei Gazei cu Israelul. REACŢIA Casei Albe/ UPDATE: Cel puţin 55 de morţi şi mii de răniţi

LIVE | Mutarea Ambasadei SUA în Ierusalim. Ceremonia de inaugurare a început / VIOLENŢE la frontiera Fâşiei Gazei cu Israelul: Cel puţin 37 de morţi şi sute de răniţi

Preşedintele SUA, Donald Trump, a transmis, cu ocazia inaugurării ambasadei americane din Ierusalim, un mesaj video în care susţine că menţine angajamentul soluţionării conflictului israelo-palestinian, relatează cotidianul Times of Israel.

"Israelul este o naţiune suverană şi, ca orice naţiune suverană, are dreptul de a stabili care este capitala sa. Mutarea ambasadei SUA la Ierusalim era aşteptată de mult timp", a declarat Donald Trump.

"Statele Unite menţin în totalitate angajamentul facilitării unui acord de pace" între israelieni şi palestinieni.

"Oraşul Ierusalim şi întreaga naţiune reprezintă un testament al spiritului indestructibil al poporului evreu", a afirmat Donald Trump.

"Este o zi mare pentru Israel", a transmis anterior preşedintele SUA, Donald Trump, prin Twitter.

Liderul american a amplificat tensiunile prin decizia de mutare a sediului ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, dar nu este prezent la ceremonia de inaugurare a noii reprezentanţe diplomatice.

 

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat în decembrie 2017 decizia controversată de a considera oraşul Ierusalim drept capitala Israelului şi, implicit, de a muta acolo ambasada SUA. Decizia lui Donald Trump a fost criticată dur de Autoritatea Palestiniană, de Liga Arabă, de numeroase ţări musulmane, de Adunarea Generală ONU, Uniunea Europeană şi Rusia.

Ulterior, pe fondul criticilor, preşedintele SUA a încercat să îşi nuanţeze poziţia privind statutul Ierusalimului, refuzând să excludă posibilitatea împărţirii oraşului şi explicând că israelienii şi palestinienii trebuie să stabilească frontierele în oraş. Liderul de la Casa Albă a transmis Israelului că pacea necesită "compromisuri dure".

Israelul consideră oraşul Ierusalim drept capitala sa eternă şi indivizibilă, potrivit terminologiei utilizate de liderii politici israelieni. Autoritatea Palestiniană vrea ca Ierusalimul de Est să devină capitala viitorului stat palestinian. Israelul a anexat Ierusalimul de Est, dar marile puteri şi Naţiunile Unite nu recunosc suveranitatea israeliană asupra întregului oraş, subliniind că zonele trebuie negociate. Statele Unite sunt prima naţiune care îşi mută ambasada în Israel la Ierusalim. Decizia lui Donald Trump privind Ierusalimul a fost criticată dur de Autoritatea Palestiniană, de Liga Arabă, de numeroase ţări musulmane, de Uniunea Europeană şi Rusia.

UPDATE: 41 de morţi, mii de răniţi în cursul protestelor faţă de mutarea ambasadei SUA la Ierusalim

În acelaşi timp, zeci de mii de palestinieni participă la protestele desfăşurate la frontiera Fâşiei Gaza cu Israelul. Un militar israelian a fost rănit în confruntările produse luni.

Protestatarii au incendiat anvelope auto şi au aruncat cu pietre spre militarii israelieni.

Potrivit autorităţilor palestiniene, 41 protestatari au fost ucişi, iar sute au fost răniţi în confruntările produse în zonele Khan Younis şi Jabalia.

Protestele se desfăşoară în timp ce la Ierusalim este inaugurat noul sediu al ambasadei Statelor Unite din Israel.

Autoritatea Palestiniană: Mutarea ambasadei SUA la Ierusalim încalcă reglementările internaţionale

Decizia Statelor Unite de mutare a ambasadei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim reprezintă o acţiune "arogantă" şi o încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate ONU, acuză Ministerul de Externe al Autorităţii Palestiniene, conform agenţiei de presă Wafa.

"Administraţia SUA acţionează în mod arogant, sfidând drepturile palestinienilor. Statutul oraşului Ierusalim trebuie determinat doar în conformitate cu reglementările internaţionale", transmite Ministerul palestinian de Externe.

"În contextul în care poporul palestinian comemorează 70 de ani de la catastrofa pierderii teritoriilor, de la negarea drepturilor, de la nedreptate, Administraţia SUA a insultă în plus aceste răni în Ierusalim, sfidând dreptul internaţional şi respingând rezoluţiile Consiliului de Securitate ONU relevante pentru drepturile palestinienilor, în principal pentru cele asupra Ierusalimului", precizează instituţia.

Administraţia Trump atribuie mişcării Hamas responsabilitatea pentru violenţele din Fâşia Gaza

Administraţia Donald Trump a atribuit mişcării islamiste palestiniene Hamas responsabilitatea pentru violenţele produse la frontiera Fâşiei Gaza cu Israelul, argumentând că statul evreu are dreptul să se apere, relatează site-ul agenţiei Reuters.

"Nu există nicio justificare pentru comportamentul lipsit de inteligenţă şi pentru cinismul de care a dat dovadă mişcarea Hamas prin îndemnul adresat oamenilor de a se implica în violenţe care îi expun riscurilor teribile. Israelul are dreptul de a se apăra", a declarat un oficial de la Casa Albă citat de site-ul agenţiei Reuters.

Zeci de palestinieni au fost ucişi miercuri în cursul protestelor faţă de mutarea sediului ambasadei SUA din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Conform bilanţului anunţat luni seară, 55 de protestatari au fost ucişi, iar mii au fost răniţi în confruntări cu armata israeliană.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici