Charles Pasqua a decedat la vârsta de 88 de ani

Charles Pasqua, un adevărat pilon al familiei gaulliste, un personaj vocal, apropiat de Jacques Chirac, dar de care s-a despărţit până la urmă, un fost şef al poliţiei franceze cu o reputaţie proastă şi numeroase probleme cu justiţia, a decedat luni la vârsta de 88 de ani, relatează AFP online.

201 afișări
Imaginea articolului Charles Pasqua a decedat la vârsta de 88 de ani

Charles Pasqua a decedat la vârsta de 88 de ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pasqua a decedat luni, la spitalul Foch de Suresnes, a anunţat într-un comunicat preşedintele Consiliului Departamental Hauts-de-Seine Patrick Devedjian (Les Républicains).

Citat în aproape zece dosare (finanţări politice, vânzări de armament în Angola), el a fost condamnat definitiv în 2010 în două dosare, şi anume la 18 luni de închisoare cu suspendare pentru finanţarea ilegală a campaniei sale în alegerile europene din 1999, prin vânzarea cazinoului din Annemasse (Haute-Savoie), şi la un an de închisoare cu suspendare, de către Curtea de Justiţie a Republicii (CJR), în dosarul deturnărilor de fonduri cu prejudicierea Sofremi, o firmă de export de material în domeniul securităţii.

Ultimele probleme cu justiţia le-a avut în mai, într-un proces în apel pentru deturnare de fonduri publice la Fundaţia de artă Hamon.

Născut la 18 aprilie 1927, la Grasse (Alpes-Maritimes), Charles Pasqua, nepotul unui cioban corsican, s-a angajat la vârsta de 16 ani în Rezistenţă şi, ca un gaullist convins, a aderat încă din 1947 la Adunarea Poporului Francez (RPF). El a făcut carieră în societatea Pernod-Ricard.

- "Trădare" în 1995

Rana, în legătură cu Europa, dar mai ales în legătură cu această "trădare" din 1995, a rămas deschisă între Jacques Chirac şi Charles Pasqua, care nu s-au reconciliat niciodată. Până într-acolo încât Pasqua l-a atacat pe fostul său mentor, într-o conferinţă de presă, în 2009.

Un adevărat "pilon" în Hauts-de-Seine, un departament al cărui preşedinte a fost din 1973 şi până în 1976 şi din 1988 şi până în 2004, fostul deputat şi senator a fost învins în alegerile pentru postul de primar din Neuilly-sur-Seine în 1983 de către un tânăr ambiţios, pe nume Nicolas Sarkozy, la a cărui ascensiune a contribuit şi de care s-a apropiat ulterior.

El a părăsit RPR în 1999, fondând şi prezidând pentru o perioadă Adunarea pentru Franţa (RPF), un partid suveranist, la conducerea căruia, asociat cu Philippe de Villiers, a obţinut un scor mai bun decât lista RPR-DL a lui Nicolas Sarkozy.

Cunoscut pentru afirmaţii şoc - "teroriştii trebuie terorizaţi", lansa el în Piaţa Beauvau -, Pasqua rămâne legat de Serviciul de Acţiune Civică (SAC), un fel de poliţie secretă creată la sfârşitul anilor '50, şi de un pachet de legi care restrângea dreptul de azil, în iunie 1993. Numele său este asociat, de asemenea, cu moartea, în 1986, unui tânăr de origine marocană, Malik Oussekine, ucis în bătaie de poliţie în timpul unei manifestaţii a studenţilor la Paris, în perioada în care era ministru de Interne.

"Franţa pierde unul dintre cei mai mari servitori ai săi", a reacţionat imediat Nicolas Sarkozy. "Alături de J. Chirac, am dus multe bătălii împreună. Apoi drumurile noastre s-au despărţit. Însă personalitatea sa mă impresiona", a reacţionat, într-un mesaj postat pe Twitter Alain Juppé.

Numărul doi din cadrul Frontului Naţional (FN, extremă dreapta) Florian Philippot i-a adus omagiu "unui mare patriot", la unison, un lucru neobişnuit, cu Jean-Marie Le Pen.

Ministrul de Interne Bernard Cazeneuve i-a salutat "memoria", într-un scurt comunicat de presă. Cariera politică a lui Pasqua "a fost marcată de două treceri" pe la Palatul Beauvau, notează ministrul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici