China a executat un cetăţean britanic, condamnat la moarte pentru trafic de droguri

China a executat un cetăţean britanic, Akmal Shaikh, condamnat la moarte pentru trafic de droguri, a anunţat premierul britanic, Gordon Brown, care a condamnat execuţia în "termenii cei mai fermi".

68 afișări
Imaginea articolului China a executat un cetăţean britanic, condamnat la moarte pentru trafic de droguri

China a executat un cetăţean britanic, condamnat la moarte pentru trafic de droguri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Condamn execuţia lui Akmal Shaikh în termenii cei mai fermi şi sunt scandalizat şi dezamăgit că apelurile noastre insistente la clemenţă nu au fost respectate", a declarat Brown într-un comunicat.

"Sunt deosebit de îngrijorat de faptul că nu s-a efectuat o evaluare a sănătăţii mentale (a condamnatului)", a adăugat acesta prezentând "condoleanţe" părinţilor şi prietenilor lui Akmal Shaikh, potrivit cărora acesta suferea de afecţiuni psihice.

China a confirmat marţi execuţia prin injecţie letală a cetăţeanului britanic, potrivit agenţiei China Nouă, care precizează că aceasta a avut loc marţi, la Urumqi, capitala provinciei Xinjiang.

Beijingul a anunţat marţi dimineaţa că Tribunalul suprem chinez a aprobat condamnarea la moarte a britanicului, justificând pedeapsa cu moartea prin caracterul său disuasiv şi apreciind că "elementele transmise de partea britanică nu au fost suficiente pentru a dovedi că Akmal (Shaikh) suferea de o boală mentală".

Avizul Curţii supreme precede în general la scurt timp execuţia efectivă.

Shaikh este primul cetăţean european executat în China în ultimii 50 de ani, potrivit organizaţiei nonguvernamentale Reprieve, cu sediul la Londra.

Londonezul în vârstă de 53 de ani a fost arestat în septembrie 2007 la Urumqi, capitala provinciei Xinjiang (nord-vest), în posesia a patru kilograme de heroină. Familia sa a declarat că unii infractori au profitat de vulnerabilitatea sa psihică pentru a-l determina să transporte drogurile.

Luni, Marea Britanie a cerut Chinei să împiedice execuţia britanicului, doi dintre verii acestuia vizitându-l luni la închisoare şi depunând un ultim recurs.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici