China este principalul adversar al SUA. Pentagonul a plasat contracararea Chinei în centrul strategiei de apărare

  • Pentagonul plasează contracararea activităţilor militare ale Chinei în centrul strategiei de apărare a SUA
  • Pentagon: "Acţiunile SUA vor stimula revitalizarea reţelei de aliaţi şi parteneri, vor consolida capabilităţile de disuasiune şi vor accelera dezvoltarea de noi concepte operaţionale"
427 afișări
Imaginea articolului China este principalul adversar al SUA. Pentagonul a plasat contracararea Chinei în centrul strategiei de apărare

China este principalul adversar al SUA. Pentagonul a plasat contracararea Chinei în centrul strategiei de apărare

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a emis, miercuri, o directivă clasificată care plasează contracararea activităţilor militare ale Chinei în centrul politicii de apărare a Statelor Unite, pe fondul tensiunilor bilaterale.

"Directiva secretarului Apărării are rolul de a face ordine în Departamentul Apărării pentru a asigura că în topul priorităţilor sunt provocările generate de China", a declarat un oficial de la Pentagon, potrivit CNBC.

"În mod clar, influenţa Chinei şi capabilităţile sale globale sunt importante din punctul de vedere al modernizării armatei şi al unora dintre relaţiile pe care le are în lume, iar noi am ţinut cont de aceste lucruri, fără însă a evalua politicile financiare şi economice", a subliniat oficialul citat.

Directiva rămâne clasificată. "Acţiunile SUA vor stimula revitalizarea reţelei de aliaţi şi parteneri, vor consolida capabilităţile de disuasiune şi vor accelera dezvoltarea de noi concepte operaţionale", a transmis Pentagonul, conform agenţiei Reuters.

Tensiunile dintre Statele Unite şi China s-au amplificat în ultimii ani, pe fondul disensiunilor pe teme politice, comerciale şi militare.

Preşedintele Joseph Biden a avertizat că va contracara "abuzurile economice" ale Chinei, dar a semnalat intenţia de a coopera cu Beijingul pe teme de interes reciproc.

Administraţia de la Beijing a contestat vehement, miercuri, un proiect legislativ din Statele Unite care are rolul stimulării competitivităţii tehnologice şi suplimentării măsurilor de securitate.

Senatul de la Washington a aprobat marţi un proiect de Lege privind Inovarea şi Competitivitatea, un plan care prevede alocarea a 50 de miliarde de dolari Departamentului american al Comerţului pentru susţinerea dezvoltării de semiconductori. În plus, planul conţine măsuri de siguranţă naţională, inclusiv acţiuni de contracarare a schemelor de spălare de bani şi a atacurilor cibernetice atribuite unor entităţi susţinute de Administraţia Chinei. O prevedere interzice alocarea de fonduri federale Institutului de Virologie din Wuhan, în contextul continuării investigaţiilor privind originea coronavirusului. Nu este clar dacă proiectul va fi aprobat în aceeaşi formă de Camera Reprezentanţilor.

Beijingul a reacţionat vehement faţă de acest proiect legislativ, catalogându-l drept un atac asupra sistemului politic chinez şi asupra dezvoltării Chinei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici