China îşi exprimă regretul faţă de intervenţia militară internaţională în Libia

China şi-a exprimat regretul, duminică, faţă de bombardamentele coaliţiei internaţionale din Libia, a anunţat Ministerul său de Externe, subliniindu-şi într-un comunicat opoziţia faţă de folosirea forţei în relaţiile internaţionale.

37 afișări
Imaginea articolului China îşi exprimă regretul faţă de intervenţia militară internaţională în Libia

China îşi exprimă regretul faţă de intervenţia militară internaţională în Libia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"China a luat notă de ultimele evoluţii (ale situaţiei) din Libia şi îşi exprimă regretul cu privire la atacurile militare împotriva Libiei", se arată în comunicat.

Textul, care nu cere o încetare a focului, subliniază că Beijingul respectă "suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială" a ţării.

"Sperăm că Libia poate reinstaura stabilitatea cât mai repede posibil şi că poate evita noi victime civile legate de escaladarea conflictului armat", a adăugat el.

"China s-a opus întotdeauna folosirii forţei în relaţiile internaţionale", a adăugat comunicatul.

Beijingul, care este criticat în mod periodic de ţările străine din cauza nerespectării drepturilor omului şi pentru modul în care tratează minorităţile de pe teritoriul său, se opune sistematic ingerinţelor în afacerile interne ale altor ţări.

După mai multe săptămâni de ezitări, un mandat ONU şi un sprijin arab, o coaliţie internaţională condusă de Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie, a trecut sâmbătă la ofensivă pentru a încerca să pună capăt reprimării revoltei lansate în urmă cu o lună de regimul lui Muammar Kadhafi.

Rezoluţia 1.973 a ONU, adoptată în noaptea de joi spre vineri, a autorizat recursul la forţă pentru protejarea populaţiei libiene.

China şi Rusia, membri permanenţi ai Consiliului de Securitate, s-au abţinut de la vot dar nu şi-au folosit dreptul de veto pentru a bloca documentul.

Rusia şi-a exprimat, de asemenea, regretul faţă de această intervenţie militară internaţională, efectuată în cadrul unei rezoluţii ONU "adoptate în grabă".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici