China: Schimburile comerciale cu Coreea de Nord au crescut cu peste 10% în prima jumătate a anului

Schimburile comerciale dintre China şi Coreea de Nord au crescut cu 10,5% în perioada ianuarie-iunie 2017, comparativ cu acelaşi interval de anul trecut, a anunţat joi un oficial chinez, pe fondul presiunii Statelor Unite asupra Beijingului pentru a sancţiona Phenianul, relatează site-ul Reuters.

1955 afișări
Imaginea articolului China: Schimburile comerciale cu Coreea de Nord au crescut cu peste 10% în prima jumătate a anului

China: Schimburile comerciale cu Coreea de Nord au crescut cu peste 10% în prima jumătate a anului

Săptămâna trecută, preşedintele american Donald Trump a denunţat comerţul chinez cu Coreea de Nord, afirmând că a crescut cu aproape 40% în primul trimestru, şi a pus la îndoială că Beijingul a contribuit la contracararea ameninţării din partea Coreei de Nord.

China a afirmat în repetate rânduri că aplică în totalitate sancţiunile Organizaţiei Naţiunilor Unite asupra Coreei de Nord, dar că nu există nimic în neregulă cu ceea ce numeşte "comerţul normal" cu Phenianul, referindu-se la zone de activitate care nu sunt vizate de sancţiuni.

Purtătorul de cuvânt al autorităţii vamale chineze, Huang Songping, a vorbit într-un briefing despre cifrele generale ale comerţului chinez. Potrivit acestuia, comerţul total cu Coreea de Nord a crescut cu 10,5%, până la 2,55 miliarde de dolari, în primele şase luni ale anului 2017, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

În timp ce importurile Chinei din Coreea de Nord au scăzut cu 13,2%, până la 880 milioane de dolari, în perioada ianuarie-iunie 2017, exporturile către Coreea de Nord au crescut cu 29,1%, ajungând la 1,67 miliarde de dolari.

Exporturile au vizat în mare măsură produse textile şi alte bunuri tradiţionale, care nu sunt incluse pe lista embargoului ONU asupra Coreei de Nord, a precizat oficialul chinez.

"Ca vecini, China şi Coreea de Nord menţin afacerile şi schimburile comerciale normale. Bunurile pentru oamenii obişnuiţi şi cele folosite din motive umanitare nu sunt supuse unor sancţiuni. Cifrele în creştere nu reprezintă o dovadă că nu reuşim să punem în aplicare rezoluţiile ONU, importurile din Coreea de Nord scăzând în fiecare lună începând din martie. China a suspendat importurile de cărbune nord-coreean în februarie, în timp ce importurile de minereu de fier sunt în acord cu rezoluţiile relevante ale ONU", a declarat Huang Songping.

Administraţia Trump a cerut Chinei în mai multe rânduri să exercite presiuni asupra regimului nord-coreean, condus de preşedintele Kim Jong-Un, pentru oprirea programelor balistic şi nuclear. În luna iunie, Donald Trump afirma că Beijingul a încercat să ajute Washingtonul în criza cu Phenianul, dar "eforturile nu au dat rezultate".

În această săptămână, ministerul chinez de Externe a cerut oprirea "teoriei responsabilităţii Chinei" privind situaţia din Coreea de Nord, spunând că toate părţile implicate trebuie să contribuie la detensionarea problemei nucleare.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici