Chişinăul a aprobat proiectul de lege privind acordarea cetăţeniei moldovene investitorilor străini

Guvernul Pavel Filip a aprobat Regulamentul cu privire la acordarea cetăţeniei Republicii Moldova investitorilor străini dacă acceptă să împrumute statului 250.000 de euro, ori să contribuie cu 100.000 de euro la Fondul de investiţii publice, informează site-ul cotidianului Jurnal.md.

627 afișări
Imaginea articolului Chişinăul a aprobat proiectul de lege privind acordarea cetăţeniei moldovene investitorilor străini

Chişinăul a aprobat proiectul de lege privind acordarea cetăţeniei moldovene investitorilor străini

Potrivit documentului elaborat de Ministerul Justiţiei, un cetăţean sau apatrid va deveni cetăţean al Republicii Moldova în schimbul unei contribuţii nerambursabile la Fondul de investiţii publice pentru dezvoltare durabilă sau în schimbul unui împrumut acordat statului.

"Valoarea minimă a contribuţiei nerambursabile la Fondul de investiţii publice pentru dezvoltare durabilă constituie echivalentul a 100 mii de euro, iar valoarea minimă a investiţiei, în cel puţin unul din domeniile de dezvoltare strategică a Republicii Moldova, constituie echivalentul a 250 mii de euro", se afirmă în proiect.

Domeniile de dezvoltare strategică ale Republicii Moldova sunt dezvoltarea sectorului imobiliar prin procurarea şi deţinerea în proprietate, pentru o perioadă neîntreruptă de cel puţin 60 de luni, a unui sau mai multor bunuri imobile, în valoare de 100.000 de euro; dezvoltarea sectorului financiar public şi a investiţiilor publice prin procurarea şi menţinerea în proprietate a valorilor mobiliare de stat emise în acest scop, în valoare de cel puţin 250.000 de euro.

Iniţiativa a fost criticată dur de societatea civilă. Potrivit experţilor Transparency International – Moldova, mecanismul desenat, ce urmează a fi trecut prin Guvern, "ar putea legaliza interesele clare de oficializare a unor fluxuri financiare de origine dubioasă, implicând instituţiile statului şi cetăţenii Republicii Moldova în noi scheme de cămătărie prin intermediul emiterii de instrumente de datorie publică internă".

Anterior, postul radio Deutsche Welle a relatat că preşedintele moldovean Igor Dodon a vorbit cu mult timp în urmă, la o întâlnire la Moscova, cu un grup de potenţiali investitori ruşi despre avantajele descrise abia acum în proiectul pregătit pentru Guvern de către Ministerul Justiţiei. El încerca să-i convingă pe potenţialii investitori ruşi să dobândească cetăţenia moldovenească prin investiţie "deoarece, cu paşaportul moldovenesc, poţi merge fără vize în Europa".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici