Cinci arestări în Franţa, într-un oraş din care 20 de persoane au plecat la jihad în Siria

Cinci persoane au fost arestate marţi, într-o operaţiune antijihadistă efectuată de către forţele franceze de securitate la Lunel, un oraş în sudul Franţei, din care aproximativ 20 de locuitori au plecat începând din 2013 la jihad în Siria, potrivit unor surse apropiate dosarului.

141 afișări
Imaginea articolului Cinci arestări în Franţa, într-un oraş din care 20 de persoane au plecat la jihad în Siria

Cinci arestări în Franţa, într-un oraş din care 20 de persoane au plecat la jihad în Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cele cinci persoane sunt apropiaţi ai acestor foşti locuitori ai oraşului plecaţi în Orientul Mijlociu, potrivit autorităţilor franceze.

Operaţiunea, desfăşurată de către forţele franceze de elită RAID - Recherche, Assistance, Intervention, Dissuasion (Căutare, Asistenţă, Intervenţie, Disuasiune) - şi GIPN - Groupe d'intervention de la police nationale (Grupul de Intervenţie al Poliţiei Naţionale) - a avut loc într-un imobil din centrul oraşului.

"Au venit mai multe maşini fără însemne. Din ele au ieşit oameni cu cagule şi au spart uşile unor apartamente din imobil", a declarat un locuitor din clădire. "Mi s-a pus o puşcă la tâmplă (...), dar până la urmă l-au arestat pe vecinul de sub mine, Saïd", a continuat el. "M-au prins, m-au trântit pe jos, au dat în mine. L-au săltat pe fratele meu", a declarat alt martor.

Aproximativ 20 de tineri din acest oraş cu aproximativ 26.000 de locuitori au fost înregistraţi ca plecaţi la jihad în Siria, unde şase dintre ei - cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani - au fost ucişi din octombrie încoace, potrivit autorităţilor franceze.

Dintre cele şase victime, unul era student la informatică, altul zidar, iar altul administrator de cafenea.

Premierul francez Manuel Valls a prezentat săptămâna trecută o serie de măsuri antiteroriste, în urma atentatelor jihadiste de la Paris, soldate cu 17 morţi. El a subliniat că serviciile de securitate supraveghează aproximativ 3.000 de persoane, dintre care 1.300 pentru implicare în filiere jihadiste către Siria şi Irak.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici