Cinci bărbaţi reţinuţi în cadrul unei operaţiuni antijihadiste în sudul Franţei au fost inculpaţi

Cei cinci bărbaţi reţinuţi marţi în sudul Franţei, într-o anchetă privind o filieră jihadistă care trimitea persoane în Siria, au fost inculpaţi la Paris şi încarceraţi în noaptea de vineri spre sâmbătă, a anunţat o sursă judiciară.

68 afișări
Imaginea articolului Cinci bărbaţi reţinuţi în cadrul unei operaţiuni antijihadiste în sudul Franţei au fost inculpaţi

Cinci bărbaţi reţinuţi în cadrul unei operaţiuni antijihadiste în sudul Franţei au fost inculpaţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cei cinci bărbaţi, cu vârste cuprinse între 26 şi 44 de ani, arestaţi în trei oraşe din Gard şi Hérault, au fost inculpaţi pentru "asociere de răufăcători în vederea pregătirii unor acte de terorism", a precizat sursa citată.

Doi dintre ei sunt suspectaţi că au mers în Siria în zonele controlate de jihadişti. Unul ar fi petrecut trei luni în Siria la sfârşitul lui 2013 şi începutul lui 2014, iar celălalt ar fi fost mai recent.

Ceilalţi trei, arestaţi la Lunel (Hérault), sunt suspectaţi că au vrut să meargă în această ţară şi că au trimis material la faţa locului.

Unul dintre ei este suspectat că a jucat un rol principal în aceste deplasări spre Siria, unde doi dintre fraţii lui au murit.

La Lunel, circa 20 de tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani au plecat începând din octombrie pentru a lupta în Siria, potrivit oficialilor din această localitate cu aproximativ 26.000 de locuitori. Şase dintre ei au murit, potrivit autorităţilor franceze.

"Dacă implicarea unor persoane suspectate este confirmată de autoritatea judiciară, atunci putem considera că în această dimineaţă am destructurat o filieră deosebit de periculoasă şi organizată, una în plus", a afirmat marţi ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve.

După atacurile comise la Paris la începutul lui ianuarie, premierul Manuel Valls a afirmat săptămâna trecută că serviciile antiterorism ar trebui să supravegheze 3.000 de persoane suspectate că gravitează în sfera jihadistă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici