Cinci islamişti vor fi inculpaţi pentru asasinarea lui Benazir Bhutto

Justiţia pakistaneză va inculpa cinci presupuşi islamişti pentru implicare în asasinarea fostului premier Benazir Bhutto, au anunţat luni surse judiciare.

19 afișări
Imaginea articolului Cinci islamişti vor fi inculpaţi pentru asasinarea lui Benazir Bhutto

Cinci islamişti vor fi inculpaţi pentru asasinarea lui Benazir Bhutto (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Actul de acuzare a fost prezentat, astăzi, în faţa celei de-a treia Curţi antiteroriste din Rawalpindi", a declarat procurorul Chaudhry Zulfiqar.

"Acuzaţii vor fi inculpaţi oficial în următoarea şedinţă, la 23 noiembrie", a adăugat Zulfiqar. El a precizat că procesul se va desfăşura în interiorul închisorii principale din Rawalpindi.

Cei cinci bărbaţi au fost arestaţi cu toţii în săptămânile de după atentatul sinucigaş în care Bhutto a fost ucisă.

Benazir Bhutto, premier în două rânduri, în anii '90, a fost ucisă la 27 decembrie 2007, la Rawalpindi, în momentul în care pleca de la un miting, în cadrul campaniei pentru alegerile legislative din 2008. Ea era soţia lui Asif Ali Zardari, care a devenit preşedintele ţării după aceste alegeri.

Alţi cinci suspecţi au reuşit să fugă. Trei dintre ei au fost, între timp, ucişi, între care şi cel care era liderul Mişcării Talibanilor Pakistanezi (TTP), Baitullah Mehsud, considerat de justiţie drept cel care a comandat asasinarea lui Bhutto, în timp ce TTP este considerat ca fiind organizatorul asasinatului.

Baitullah Mehsud, care a negat mereu orice implicare în asasinat, a fost ucis, în august 2009, într-un atac cu avion fără pilot american, în zonele tribale din nord-vest, la frontiera cu Afganistanul.

"Suspecţii s-au ocupat de kamikaze în numele lui Baitullah Mehsud. Ei i-au furnizat vesta încărcată cu explozivi lui Saeed, alias Bilal, şi l-au adus la Liaqat Bagh, unde Benazir Bhutto urma să susţină un discurs", a declarat procurorul. De asemenea, ei au efectuat o misiune de recunoaştere la locul asasinatului, înainte de atentat, potrivit acestuia.

Doi dintre cei cinci suspecţi au fost arestaţi în ianuarie 2008, la Dera Ismail Khan, un oraş instabil din apropierea zonelor tribale, iar ceilalţi trei la Rawalpindi, luna viitoare.

Doi dintre ei au mărturisit, în februarie 2008, că l-au găzduit şi ajutat pe kamikaze, pentru a se răzbuna împotriva raidului armatei contra Moscheii Roşii radicale din Islamabad. În acest raid, din iulie 2007, au fost ucise aproximativ 100 de persoane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici