Cinci milioane de persoane, vaccinate în UE împotriva gripei A/H1N1

Agenţia europeană a medicamentului (EMEA) a estimat vineri la cinci milioane numărul persoanelor deja vaccinate împotriva gripei A/H1N1 în Uniunea Europeană, subliniind că efectele secundare constatate au fost până în prezent uşoare.

18 afișări
Imaginea articolului Cinci milioane de persoane, vaccinate în UE împotriva gripei A/H1N1

Cinci milioane de persoane, accinate în UE împotriva gripei A/H1N1 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un comunicat de presă intitulat "EMEA reafirmă eficacitatea şi siguranţa vaccinurilor pandemice împotriva gripei A/H1N1", agenţia recomandă pe viitor utilizarea în doză unică, în majoritatea cazurilor, a două vaccinuri, Focetria, produs de Novartis, şi Pandemrix, fabricat de GlaxoSmithKline, în locul vaccinării cu două doze, practicate anterior.

Agenţia afirmă că efectele secundare constatate pentru aceste două vaccinuri şi pentru Celvapan, produs de Baxter, au fost, în general, până în prezent, "uşoare": febră, greaţă, dureri de cap, reacţii alergice, în special cutanate. Acestea ar confirma, potrivit agenţiei, "profilul sigur" al celor trei vaccinuri.

Ea remarcă faptul că a fost înregistrat "un număr foarte mic" de cazuri de sindrom Guillain-Barre, o boală rară a sistemului nervos periferic, şi de deces al fătului. Agenţia este în curs "de a evalua aceste cazuri" şi precizează că, "pe baza informaţiilor disponibile, nu există nici o dovadă a unei legături cu aceste vaccinuri".

EMEA recomandă pe viitor o singură doză de Focetria şi de Pandemrix pentru adulţii cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, pentru copiii şi adolescenţii de peste nouă ani, o doză din vaccinul Focetria, iar pentru cei peste zece ani, o doză din vaccinul Pandemrix. De asemenea, Pandemrix poate fi folosit în doză unică pentru persoanele în vârstă.

Pentru copiii mai mici şi persoanele prezentând deficienţe imunitare, recomandarea se menţine la două doze, "pentru a fi siguri că sistemul lor imunitar răspunde în mod adecvat la vaccin".

EMEA a conchis că Focetria şi Pandemrix pot fi administrate concomitent cu vaccinuri împotriva gripei sezoniere.

Agenţia continuă să studieze datele privind o administrare în doză unică a vaccinului Celvapan.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici