Cine îl înfruntă pe Erdogan: alianţa opoziţiei din Turcia îşi anunţă candidatul la prezidenţiale

Alianţa de şase partide din opoziţia turcă a declarat că va anunţa luni candidatul comun care va încerca să îl învingă pe preşedintele în exerciţiu Tayyip Erdogan la alegerile prezidenţiale, cu puţin mai mult de două luni înainte de data la care va avea loc scrutinul, potrivit Reuters.

1506 afișări
Imaginea articolului Cine îl înfruntă pe Erdogan: alianţa opoziţiei din Turcia îşi anunţă candidatul la prezidenţiale

Cine îl va înfrunta pe Erdogan: alianţa opoziţiei din Turcia anunţă luni candidatul la alegerile prezidenţiale

Erdogan a indicat miercuri că alegerile vor avea loc la 14 mai, menţinând planul său anterior de vot cu o dată la puţin peste trei luni după ce un cutremur devastator a ucis peste 45.000 de persoane în Turcia.

Liderii celor şase partide de opoziţie s-au întâlnit joi, în aşteptarea faptului că vor conveni asupra unui candidat comun, despre care se aştepta ca acesta să fie Kemal Kilicdaroglu, liderul principalului partid de opoziţie, Partidul Republican al Poporului (CHP).

„Am ajuns la o înţelegere comună în ceea ce priveşte candidatul nostru comun pentru cel de-al 13-lea scrutin prezidenţial şi foaia de parcurs pentru procesul de tranziţie”, se arată în declaraţie.

Acesta a precizat că liderii vor informa consiliile executive ale partidelor lor înainte de a se întâlni din nou luni „pentru a împărtăşi declaraţia finală cu publicul”.

Rapoartele mass-media au declarat că liderii partidelor şi-au exprimat în mare parte sprijinul pentru candidatura lui Kilicdaroglu, dar că a rămas o opoziţie faţă de candidatura sa în cadrul partidului naţionalist IYI al lui Meral Aksener, al doilea partid ca mărime din alianţă.

Sondajele de opinie au indicat că alianţa opoziţiei este bine plasată pentru a-l provoca pe Erdogan şi pe partidul său de guvernământ AK în alegeri.

Guvernul lui Erdogan s-a confruntat cu critici pentru modul în care a gestionat răspunsul de urgenţă la cutremur, ceea ce se adaugă la ceea ce se aştepta deja să fie cea mai mare provocare electorală din cele două decenii la putere, în condiţiile în care inflaţia în creştere loveşte în nivelul de trai.

Cu toate acestea, rapoartele privind disensiunile din cadrul alianţei opoziţiei au condus la îndoieli cu privire la capacitatea acesteia de a profita de scăderea popularităţii lui Erdogan, aşa cum arată sondajele de opinie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici