Cine se ascundea în spatele blogului unei lesbiene din Damasc? Un american de 40 de ani din Scoţia

Un student american din Scoţia şi-a cerut scuze după ce a mărturisit că el se ascunde în spatele tinerei lesbiene din Damasc, devenită simbolul mişcării democratice din Siria prin intermediul blogului său.

1317 afișări
Imaginea articolului Cine se ascundea în spatele blogului unei lesbiene din Damasc? Un american de 40 de ani din Scoţia

Cine se ascundea în spatele blogului unei lesbiene din Damasc? Un american de 40 de ani din Scoţia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Blogul său, "Gay Girl in Damascus" ("O lesbiană în Damasc"), era urmărit de mii de persoane, emoţionate de lupta dusă de această "tânără militantă pro-democraţie" împotriva represiunii regimului sirian.

Un val de solidaritate a luat naştere pe reţelele de socializare când, pe acelaşi blog, o persoană care se prezenta drept o rudă a tinerei anunţa, în urmă cu o săptămână, că aceasta a fost "răpită" la Damasc. Un grup pe Facebook, "Eliberaţi-o pe Amina Abdallah", a reunit aproape 15.000 de membri.

Dar toate acestea erau false. Tânăra Amina Abdallah Arraf era de fapt Tom MacMaster, un american de 40 de ani cu barbă, masterand la Universitatea din Edinburgh, Scoţia. "Nu credeam că voi provoca vreodată acest nivel de interes", a scris Tom MacMaster într-o "scrisoare de scuze pentru cititori", difuzată pe blog.

Îndoielile apăruseră cu câteva zile înainte, după ce săptămâna trecută s-a dovedit că o fotografie care ar fi înfăţişat-o pe Amina era de fapt a unei londoneze, furată de pe pagina sa de Facebook.

"În timp ce naratorul era fictiv, faptele de pe blog sunt autentice şi nu sunt înşelătoare în ceea ce priveşte situaţia din teren", a mai scris MacMaster.

El militează de mai mulţi ani pentru cauza democratică în Orientul Mijlociu.

Conform Washington Post, Tom MacMaster utilizează pseudonimul Amina de cel puţin cinci ani şi a lansat blogul "Gay Girl in Damascus" în februarie.

Universitatea din Edinburgh a anunţat deschiderea unei anchete pentru a determina dacă bărbatul a încălcat regulile informatice acestei instituţii.

Dezvăluirea falsului blog a generat furia susţinătorilor tinerei, care se mobilizaseră după "răpirea" sa.

De asemenea, acest caz ridică din nou întrebarea fiabilităţii reţelelor de socializare pe Internet, utilizate pe larg în timpul "primăverii arabe", din cauza accesului restrâns la informaţii pe teren.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici