Circa 10.000 de oameni relocaţi în China din cauza construirii celui mai mare radiotelescop din lume. FOTO

Circa 10.000 de persoane din sudul Chinei urmează să fie relocate, pe fondul construirii celui mai mare radiotelescop din lume în cursul acestui an, informează BBC News online.

4030 afișări
Imaginea articolului Circa 10.000 de oameni relocaţi în China din cauza construirii celui mai mare radiotelescop din lume. FOTO

Circa 10.000 de oameni relocaţi în China din cauza construirii celui mai mare radiotelescop din lume. FOTO (Imagine: Twitter)

Locuitorii vor fi mutaţi din locuinţele lor din provincia Guizhou, din sudul Chinei, pentru a preveni interferenţa cu undele electromagnetice din jurul radiotelescopului.

Potrivit iniţiatorilor proiectului, citaţi de agenţia de presă Xinhua, telescopul va fi construit pentru a studia formele inteligente de viaţă din univers.

Cel mai mare radiotelescop (Arecibo Observatory) se află în Puerto Rico, în prezent, având un diametru de 300 de metri.

Radiotelescopul FAST cu un diametru de 500 de metri, ale cărui costuri de construire se ridică la suma de 1,2 miliarde de yuani (165 milioane de euro), ar urma să fie funcţional în cursul acestui an.

Autorităţile din provincia Guizhou au promis relocarea a 9.110 de oameni care locuiesc pe o rază de cinci kilometri din apropierea radiotelescopului până în luna septembrie a acestui an, anunţă agenţia de ştiri Xinhua.

În urma relocării, "se va crea un mediu al undelor sonore electromagnetice", a precizat un oficial regional, Li Yuecheng, citat de Xinhua.

Locuitorii care vor fi mutaţi vor primi un ajutor de 12.000 de yuani (1.650 de euro).

Wu Xiangping, preşedintele Asociaţiei chineze de Astronomie, a precizat că nivelul ridicat de recepţionare al telescopului "ne va ajuta în studiile noastre privind identificarea formele inteligente de viaţă din afara galaxiei".

China a mai relocat sute de mii de locuitori în trecut pentru proiecte ample de infrastructură privind construirea de baraje şi apeducte, iar mulţi locuitori se plâng de valoarea mică a compensaţiilor financiare oferite de autorităţi.

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici