Circa 500 de zboruri anulate în Suedia din cauza unei greve a piloţilor

Aproximativ 500 de zboruri au fost anulate miercuri în Suedia din cauza unei greve a piloţilor care afectează în total circa 25.000 de pasageri, au anunţat surse din cadrul sindicatelor şi a patronatelor.

34 afișări
Imaginea articolului Circa 500 de zboruri anulate în Suedia din cauza unei greve a piloţilor

Circa 500 de zboruri, anulate în Suedia din cauza unei greve a piloţilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Circa 25.000 de pasageri sunt afectaţi. Vin chiar de la (aeroportul internaţional Stockholm) Arlanda şi toate zborurile interne sunt complet blocate", a declarat directorul general al Asociaţiei angajaţilor din transportul aerian, Peter Jeppson.

Doar zborurile interne şi internaţionale ale companiilor suedeze, dintre care SAS, sunt perturbate. Zborurile companiilor străine nu sunt afectate, a precizat el.

Asociaţia piloţilor suedezi (SPF), formată din circa 2.000 de piloţi, a început marţi o grevă de solidaritate după eşuarea negocierilor privind un conflict social în cadrul companiilor regionale.

Piloţii a patru companii regionale sunt în grevă până la ora locală 23.00 (00.00, ora României), în vreme ce piloţii suedezi angajaţi ai altor companii au decis să-şi întrerupă activitatea până la ora locală 13.00 (14.00, ora României).

"Cele două greve au loc simultan (...) Greva care afectează toate companiile suedeze este o grevă de solidaritate" cu piloţii grevişti ai companiilor regionale, a afirmat preşedintele sindicatului SPF, Gunnar Mandahl.

În afara contractului colectiv de muncă din cadrul liniilor regionale, conflictul a fost stârnit din cauza planului companiei Avia Express de a angaja piloţi prin intermediul unei agenţii pentru a-i despăgubi temporar pe disponibilizaţi.

Pentru a compensa anularea zborurilor, compania feroviară suedeză SJ a anunţat că va adăuga 2.000 de vagoare suplimentare pe liniile sale.

Doar zborurile ambulanţă şi câteva pe distanţe mari s-au desfăşurat în mod normal.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici