Circa 850 de imigranţi, descoperiţi pe Marea Mediterană de paza libiană de coastă

Circa 850 de imigranţi au fost interceptaţi duminică de paza libiană de coastă, în largul oraşului Sabratha, vestul Libiei, în timp ce încercau să ajungă în Europa, relatează Reuters, citând un oficial libian.

842 afișări
Imaginea articolului Circa 850 de imigranţi, descoperiţi pe Marea Mediterană de paza libiană de coastă

Circa 850 de imigranţi, descoperiţi pe Marea Mediterană de paza libiană de coastă (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Majoritatea imigranţilor descoperiţi duminică proveneau din state africane, potrivit unui purtător de cuvânt al pazei libiene de coastă, Ayoub Qassem. Printre ei se aflau 79 de femei (11 fiind însărcinate) şi 11 copii, călătorind în bărci gonflabile.

Cei aproximativ 850 de imigranţi au fost interceptaţi în largul oraşului Sabratha, vestul Libiei, încercând să traverseze Marea Mediterană pentru a ajunge în Europa, cel mai probabil în Italia.

Libia este principalul punct de îmbarcare a imigranţilor, majoritatea din ţări aparţinând Africii Subsahariene, în curse pe Marea Mediterană spre Europa, cu ajutorul traficanţilor de persoane, care le promit transportul maritim în schimbul a mii de euro de persoană.

Imigranţii călătoresc, de regulă, în bărci supraaglomerate şi instabile, nedispunând de echipamentul necesar unui astfel de traseu pe Mediterană.

Numărul de imigranţi din ţară a crescut pe fondul instabilităţii politice din Libia, cauzată de alungarea de la putere a fostului dictator libian Muammar Gaddafi în 2011.

Peste 30.000 de imigranţi au traversat Marea Mediterană anul acesta pentru a ajunge în Italia şi se aşteaptă ca numărul acestora să crească pe timpul verii, datorită temperaturilor mai ridicate, favorabile parcurgerii unor astfel de rute.

Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, au fost identificaţi circa 235.000 de imigranţi în Libia, dar numărul real este mult mai mare, undeva între 700.000 şi un milion. O parte din aceştia rămân în Libia temporar pentru a lucra, înainte de a fi forţaţi să se întoarcă acasă sau de a încerca să ajungă în Europa.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici