Clericul iranian radical Ahmad Khatami cere tratarea "fără milă" a protestatarilor din Iran

Clericul iranian radical Ahmad Khatami a cerut ca participanţii la protestele antiguvernamentale din Iran să fie consideraţi drept inamici ai Islamului şi să fie trataţi "fără milă", informează site-ul agenţiei de ştiri Dpa.

379 afișări
Imaginea articolului Clericul iranian radical Ahmad Khatami cere tratarea "fără milă" a protestatarilor din Iran

Clericul iranian radical Ahmad Khatami cere tratarea "fără milă" a protestatarilor din Iran

"Nu ar trebui să fie nicio milă pentru ei", a afirmat Ahmad Khatami la rugăciunile de vineri de la moscheea Imam Khomeini Mosalla din Teheran, făcând referire la protestele antiguvernamentale şi anticlericale izbucnite săptămâna trecută în Iran.

Cel puţin 21 de persoane au murit în urma confruntărilor între protestatari şi forţele de ordine.

"În mod particular cei care au dat foc la steaguri ar trebui să primească cea mai dură sentinţă posibilă", a completat clericul radical, un critic fervent al preşedintelui reformator Hassan Rouhani.

În contrapartidă, zeci de mii de persoane au participat vineri la demonstraţii proguvernamentale la Teheran şi în mai multe provincii din Iran, potrivit agenţiei de ştiri Reuters.

Participanţii la demonstraţiile proguvernamentale au scandat "Moarte Americii" şi "Moarte Israelului", dar şi sloganuri în sprijinul ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, şi au fluturat drapeluri ale ţării.

Ayatollahul Ali Khamenei a atribuit revoltele "duşmanilor" ţării, o referire la Statele Unite, Israel, Arabia Saudită şi Marea Britanie, în timp ce preşedintele Rouhani a insistat că ar fi o eroare ca mişcarea de protest să fie atribuite unei conspiraţii străine, adăugând că iranienii au dreptul să protesteze în mod legal.

Mulţi analişti iranieni sunt de părere că protestele, care iniţial au vizat condiţiile economice din ţară, au fost organizate de oponenţii preşedintelui reformator Rouhani.

Însă acţiunea a eşuat întrucât cele mai multe manifestări au degenerat în proteste faţă de întreaga conducere a ţării, inclusiv regimul clerical.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici