Clinton: România comunistă, exemplu negativ de implicare a Guvernului în planificarea familială

Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, a oferit ca exemplu China şi România comunistă pentru a exemplifica efectele negative ale implicării guvernului în deciziile privind planificarea familială, într-o conferinţă de presă organizată în Canada, după summitul G8.

95 afișări
Imaginea articolului Clinton: România comunistă, exemplu negativ de implicare a Guvernului în planificarea familială

Clinton: România comunistă, exemplu negativ de implicare a Guvernului în planificarea familială (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Canada vrea să facă din sănătatea maternă o prioritate pentru G8 şi există o dezbatere în această ţară dacă planificarea familială, contracepţia şi chiar avortul să facă sau nu parte din această iniţiativă. Întrebată dacă avortul şi contracepţia ar trebui să facă parte din această propunere, Clinton a răspuns că este decizia Canadei. "Am lucrat în acest domeniu mulţi ani. Şi dacă vorbim despre sănătatea maternă, aceasta nu poate fi disociată de sănătătatea reproducerii. Iar o sănătate a reproducerii include contracepţia şi planificarea familială, precum şi accesul la un avort legal şi sigur", a explicat secretarul american, potrivit unui comunicat al Departamentului american de Stat.

Ea a subliniat însă că guvernele nu ar trebui implicate în aceste decizii, oferind ca exemplu negativ politica Chinei privind copilul unic sau cea a României comuniste de promovare a familiilor cu mulţi copii.

"Întotdeauna am crezut că guvernul nu ar trebui să intervină în decizii atât de intime. Şi putem vedea, de-a lungul istoriei, ce se întâmplă când guvernele fac acest lucru. Când guvernele au o politică a copilului unic, ca în China, unde această politică este implementată prin avorturi forţate, este odios. Iar când guvernele ca cel comunist din România au o politică ce promovează femeia cu cinci copii, refuzându-le femeilor oportunitatea de a-şi planifica propria familie, rezultatul este o problemă tragică, mulţi dintre aceşti copii ajungând în orfelinate", a explicat Clinton.

"Aceasta este o problemă de care eu şi guvernul meu suntem preocupaţi, şi promovăm o iniţiativă globală care va accentua sănătatea mamei şi a copilului, şi promovăm un acces mai mare la contracepţie - atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi - şi căutăm, de asemenea, modalităţi de a le face pe femei să aleagă astfel încât să poată evita avortul - mai realist, oferindu-le sprijin", a conchis secretarul american de Stat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici