CNN: Hugo Chavez este, probabil, conectat la un aparat de respiraţie artificială

Preşedintele venezuelean este, probabil, conectat la un aparat de respiraţie artificială şi primeşte o doză mare de antibiotice, starea sa fiind complicată de faptul că sistemul imunitar îi este deja slăbit de cancer, apreciază Elmer Huerta, fost preşedinte al Societăţii Americane pentru Cancer.

603 afișări
Imaginea articolului CNN: Hugo Chavez este, probabil, conectat la un aparat de respiraţie artificială

Hugo Chavez (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Chavez, care a fost spitalizat la Havana în urmă cu peste trei săptămâni, când a fost supus unei a patra operaţii de cancer, luptă cu o infecţie "gravă" la plămâni, care i-a provocat o insuficienţă respiratorie, relatează CNN.

El urmează un tratament strict pentru "insuficienţă respiratorie" cauzată de infecţie, a declarat ministrul venezuelean al Informaţiilor Ernesto Villegas joi seara, într-un comunicat oficial pe care l-a citit la televiziune, fără să ofere detalii despre tratament sau prognostic.

"Este ceva serios în cele mai multe cazuri", a declarat doctorul oncolog Elmer Huerta, fost preşedinte al Societăţii Americane pentru Cancer, pentru CNN en Español.

În contextul în care oficiali venezueleni au menţionat anterior o simplă "infecţie respiratorie" şi au descris starea de sănătate a lui Chavez ca "delicată", un comunicat emis joi noaptea este "notabil diferit de anunţurile anterioare ale Guvernului", apreciază Huerta. "Dintre cele aproximativ 20 de comunicate pe care le-au emis, acesta este primul care menţionează termeni medicali-cheie", a subliniat medicul.

Frazele "infecţie pulmonară severă" şi "insuficienţă respiratorie", a continuat medicul oncolog, "spun multe despre starea delicată în care se află preşedintele Chavez în acest moment".

Preşedintele venezulean nu a mai fost văzut în public de când a plecat să fie operat, iar oficiali venezueleni nu au precizat natura cancerului de care suferă. Ei au dezvăluit iniţial că Chavez suferă de o infecţie respiratorie, în urmă cu peste două săptămâni. La vremea respectivă, Villegas declara că infecţia a fost "controlată". Duminică, vicepreşedintele Nicolas Maduro a anunţat "noi complicaţii" în urma infecţiei.

Potrivit National Institutes of Health (NIH), "perspectiva în caz de insuficienţă respiratorie depinde de severitatea cauzei acesteia, de cât de repede începe tratamentul şi de starea de sănătate în ansamblu".

Insuficienţa respiratorie apare atunci când în sânge nu ajunge suficient oxigen din plămâni sau când plămânii nu pot îndepărta dioxiodul de carbon din sânge în mod corespunzător, se arată pe site-ul NIH. Ea poate necesita o terapie cu oxigen sau ajutorul unui sistem de ventilaţie, ca tratament, potrivit aceleiaşi surse.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici