CNN: Rusia acumulează o forţă militară fără precedent în Arctica. Imagini din satelit

Rusia acumulează o forţă militară fără precedent în Arctica şi îşi testează cele mai noi arme într-o regiune proaspăt rămasă fără gheaţă din cauza schimbărilor climatice, în încercarea de a-şi securiza zona de nord şi de a deschide o rută de transport maritim cheie din Asia către Europa, arată CNN.

12013 afișări
Imaginea articolului CNN: Rusia acumulează o forţă militară fără precedent în Arctica. Imagini din satelit

Sursa foto: Caputura ecran/ CNN

Experţii în domeniul armelor şi oficiali occidentali şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la o „super-armă”, torpila Poseidon 2M39. Această torpilă fără pilot şi nedetectabilă este alimentată de un reactor nuclear şi este concepută de ingineri ruşi pentru a se strecura pe fundul mării.

Dispozitivul este destinat să livreze un focos de mai multe megatone, potrivit oficialilor ruşi.

În noiembrie, Christopher A Ford, pe atunci secretar de stat adjunct pentru securitate internaţională şi neproliferare, a declarat că Poseidon este conceput pentru a „inunda oraşele de coastă ale SUA cu un tsunami radioactiv”.

Imaginile prin satelit furnizate CNN de compania de tehnologie spaţială Maxar detaliază o acumulare continuă de baze şi tehnică militară rusă în zona arctică a ţării, împreună cu facilităţi de depozitare subterane, probabil pentru Poseidon şi alte arme noi. Tehnica militară include bombardiere şi avioane MiG31BM şi noi sisteme radar aproape de coastele Alaskăi.

Acumularea militară rusă se face în paralel cu mişcări de trupe şi echipamente ale NATO şi SUA. Bombardierele americane B-1 Lancer staţionate în baza aeriană norvegiană Ørland au finalizat recent misiuni în estul Mării Barents, iar oficialii americani au confirmat prezenţa în zonă a unui submarin Seawolf în august.

Un înalt oficial al Departamentului de Stat a declarat pentru CNN: „Există în mod clar o provocare militară din partea ruşilor din Arctica”, ce include refacerea vechilor baze din Războiul Rece şi construcţia unor noi facilităţi în Peninsula Kola, în apropierea oraşului Murmansk. "Acest lucru are implicaţii pentru Statele Unite şi aliaţii săi, pentru că generează posibilitatea de a extinde capacităţi militare în Atlanticul de Nord", a spus oficialul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici