Coaliţia condusă de Arabia Saudită anunţă încetarea focului în Yemen

Coaliţia condusă de Arabia Saudită care luptă împotriva grupării rebelă hutti din Yemen a anunţat miercuri că a oprit operaţiunile militare la nivel naţional în sprijinul eforturilor ONU de a pune capăt unui război care durează de cinci ani în care au fost ucişi peste 100.000 de oameni şi a răspândit foametea şi bolile, potrivit Reuters.

679 afișări
Imaginea articolului Coaliţia condusă de Arabia Saudită anunţă încetarea focului în Yemen

Coaliţia condusă de Arabia Saudită anunţă încetarea focului în Yemen

Această mişcare îşi propune să faciliteze discuţiile sponsorizate de trimisul special al ONU, Martin Griffiths, pentru o încetare permanentă a focului şi a fost decisă în parte pentru a evita un potenţial focar de coronavirus, deşi până acum nu a fost raportat niciun caz, a declarat purtătorul de cuvânt al coaliţiei militare, colonelul Turki al-Malki.
 
Încetarea focului va intra în vigoare joi la amiază, timp de două săptămâni, şi este deschisă prelungirii, a transmis colonelul într-un comunicat.
 
Anunţul este primul succes major din momentul în care Organizaţia Naţiunilor Unite a convocat părţile implicate în război la sfârşitul anului 2018 în Suedia, unde au semnat un acord de încetare a focului în oraşul port Hodeidah de la Marea Roşie.
 
Însă nu este clar dacă mişcarea armată hutti va urma exemplul. Purtătorul de cuvânt, Mohammed Abdulsalam, a declarat că a transmis Naţiunilor Unite o viziune cuprinzătoare care include sfârşitul războiului şi al „blocajului” impus Yemenului.
 
"(Propunerea noastră) va pune bazele unui dialog politic şi unei perioade de tranziţie", a replicat el miercuri.
 
La câteva ore după anunţul coaliţiei, ministrul informaţiei din Yemen a declarat că rebelii hutti au vizat oraşele Hilaida şi Marib cu rachete, în timp ce presa aliată mişcării hutti a anunţat că atacurile coaliţiei au vizat provinciile Hajja şi Saada.
 
Săptămâna trecută, trimisul ONU, Griffiths a trimis o propunere guvernului recunoscut la nivel internaţional, coaliţiei condusă de Arabia Saudită, care o susţine, şi rebelilor hutti - care controlează capitala Sanaa şi cea mai mare parte a Yemenului de nord.
 
Griffiths a salutat încetarea focului şi a solicitat părţilor implicate în război să "folosească această oportunitate şi să înceteze imediat toate ostilităţile cu cea mai mare urgenţă şi să progreseze spre o pace cuprinzătoare şi durabilă”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici