Cod portocaliu de ninsori în Franţa: Pene de curent şi vehicule blocate în nămeţi în vestul ţării

Peste 68.000 de locuinţe din Bretagne şi Basse-Normandie (vestul Franţei) erau private de electricitate, iar câteva sute de persoane erau blocate, în noaptea de luni spre marţi, în vehicule, pe RN 13, între Valognes şi Cherbourg, din cauza ninsorilor, luni, în departamentul Manche.

1069 afișări
Imaginea articolului Cod portocaliu de ninsori în Franţa: Pene de curent şi vehicule blocate în nămeţi în vestul ţării

Cod portocaliu de ninsori în Franţa: Pene de curent şi vehicule blocate în nămeţi în vestul ţării (Imagine: Ovidiu Popa/Mediafax Foto)

În total, în 26 de departamente din nordul şi vestul Franţei a fost instituit un cod portocaliu de ninsoare, "remarcabil, în acest anotimp, atât prin cantităţile (de precipitaţii) aşteptate, cât şi prin durată", alerta urmând să fie anulată miercuri dimineaţa, a anunţat Météo France.

Zăpada provoca primele dificultăţi pe drumuri şi pentru transporturile în comun din Ile-de-France, mai ales pe A1 şi pe N118, la nord de Paris, potrivit site-urilor specializate Sytadin şi Transilien.

"Nicio autostradă nu este practicabilă" în Somme (nord-vestul Franţei), a anunţat un purtător de cuvânt al prefecturii departamentului, intervievat cu privire la starea drumurilor.

Basse-Normandie era, de asemenea, paralizată din cauza zăpezii în jurul orei locale 07.30 (08.30, ora României), în special în Manche şi Calvados, unde peste o mie de persoane au rămas blocate pe timpul nopţii, au anunţat surse din cadrul prefecturii şi de la centrul regional din vest pentru informaţii rutiere.

La începutul nopţii de luni spre marţi, prefectura din Manche a evaluat la 200-300 numărul de persoane blocate. Însă, către ora locală 1.00 (2.00, ora României), prefectura a anunţat că nu poate oferi date exacte, preferând să vorbească despre "câteva sute" de persoane blocate pe drumul naţional.

"Eforturile continuă în vederea evacuării automobiliştilor încă blocaţi pe RN 13, între Valognes şi Cherbourg", sublinia prefectura într-un comunicat.

Însă condiţiile sunt "deosebit de dificile", a adăugat aceasta, anunţând un strat de "50-60 de centimetri de zăpadă şi rafale violente de vânt".

Prefectura a lansat "un apel la solidaritate către toţi riveranii, pentru a veni în ajutorul celor blocaţi pe drum", pe pagina de Facebook "prefectul din (departamentul) Manche".

Ea a solicitat totodată oraşelor de pe traseu să deschidă săli şi să găzduiască aceste persoane surprinse de ninsoare, care continua marţi, către ora locală 1.30 (2.30, ora României).

O comunitate din apropiere de Cherbourg, La Glacerie, a dat curs apelului şi deschis un complex sportiv.

Potrivit prefecturii, echipaje de pompieri şi jandarmi au evacuat 90 de persoane blocate pe RN 174, la nivelul localităţii Condé-sur-Vire, pe care le-a condus către sala de festivităţi şi liceul oraşului vecin, Torigni-sur-Vire.

Pompieri din Loire-Atlantique şi Morbihan, dar şi materiale, erau aşteptaţi să suplimenteze efectivele în departamentul Manche marţi dimineaţa. De asemenea, membri ai Unităţii pentru Securitate Civilă de la Nogent-le-Rotrou urmau să ajungă în departament marţi dimineaţa.

Pe de altă parte, un feribot care avea la bord aproximativ 500 de persoane urma să acosteze la Cherbourg luni seara. Însă, din cauza intemperiilor şi rarfalelor de vânt, o primă încercare a eşuat. "Având în vedere situaţia pe mare, feribotul va face o nouă încercare către ora (locală) 3.00 (4.00, ora României)", anunţa prefectura.

Niciun tren nu va circula marţi în departamentul Manche, a mai anunţat prefectura.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici