Columbia a recunoscut Palestina ca stat suveran în ultimele zile ale mandatului de preşedinte al lui Santos

MAE de la Bogota a anunţat că fostul preşedinte columbian Juan Manuel Santos a luat decizia de a recunoaşte Palestina ca stat suveran în ultimele zile ale mandatului său, însă Administraţia succesorul său, Ivan Duque, a anunţat că va studia implicaţiile deciziei, confirmând că aceasta este legală.

278 afișări
Imaginea articolului Columbia a recunoscut Palestina ca stat suveran în ultimele zile ale mandatului de preşedinte al lui Santos

Columbia a recunoscut Palestina ca stat suveran în ultimele zile ale mandatului de preşedinte al lui Santos

"Aş dori să vă informez că, în numele guvernului din Columbia, preşedintele Juan Manuel Santos a decis să recunoască Palestina ca stat liber, independent şi suveran", se afirmă într-o scrisoare, datată 3 august, adresată reprezentantului palestinian în Columbia.

Documentul a fost dezvăluit miercuri de Ministerul de Externe de la Bogota, relatează site-ul cotidianului Jerusalem Post.

Juan Manuel Santos, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, şi-a încheiat marţi cel de-al doilea mandat de preşedinte al Columbiei, fiind succedat de conservatorul Ivan Duque.

"Aşa cum poporul palestinian are dreptul de a îşi constitui un stat independent, Israelul are dreptul să trăiască în pace cu vecinii săi", se mai afirmă în scrisoare.

Palestina a fost recunoscută drept stat suveran de Adunarea Generală a ONU, Curtea Penală Internaţională şi cel puţin 136 de ţări.

Carlos Holmes, noul ministru de Externe al Columbiei, a anunţat că "având în vedere omisiunile posibile care ar putea ieşi la iveală cu privire la modul în care această decizie a fost luată de către preşedintele în exerciţiu, guvernul va examina cu atenţie implicaţiile sale şi va acţiona în conformitate cu dreptul internaţional".

Reprezentantul palestinian în Columbia a salutat decizia Bogotei, în timp Ambasada Israelului a criticat decizia şi a cerut anularea acesteia.

"Cerem guvernului columbian să anuleze decizia luată de Administraţia anterioară în ultimele zile, care contravine relaţiilor strânse şi cooperării considerabile în domenii vitale şi în interesul ambelor ţări", se afirmă într-un mesaj postat de ambasadă pe Twitter.

Autoritatea Palestiniană vrea ca Ierusalimul de Est să devină capitala viitorului stat palestinian, care ar urma să cuprindă Fâşia Gaza şi Cisiordania. Israelul însă consideră oraşul Ierusalim drept capitala sa eternă şi indivizibilă, potrivit terminologiei utilizate de liderii politici israelieni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici