Comandantul aliaţilor în Afganistan: SUA ar trebui să îşi revizuiască planul de retragere a trupelor şi să menţină un număr mai mare de militari după 2016

Comandantul forţelor aliate în Afganistan, generalul John Campbell, a recomandat marţi ca preşedintele Barack Obama să revizuiască planul de retragere a trupelor din ţară şi să păstreze peste 1.000 de militari în această după 2016, relatează AP în pagina electronică.

309 afișări
Imaginea articolului Comandantul aliaţilor în Afganistan: SUA ar trebui să îşi revizuiască planul de retragere a trupelor şi să menţină un număr mai mare de militari după 2016

Comandantul aliaţilor în Afganistan: SUA ar trebui să îşi revizuiască planul de retragere a trupelor şi să menţină un număr mai mare de militari după 2016 (Imagine: AFP/Mediafax Foto)

Această propunere vine la câteva zile după ce un raid aerian american a "lovit din greşeală" un spital din oraşul afgan Kunduz, în timpul luptelor care se desfăşurau în nordul ţării.

Condiţiile de pe teren s-au schimbat de când Obama a anunţat în 2014 planul de reducere a forţelor americane, în prezent de 9.800 de militari, la un contingent de aproximativ 1.000 de oameni, cu baza la ambasada din Kabul, după 2016, a spus Campbell în Congres.

Obama a promis că va pune capăt războiului american în Afganistan şi că va retage trupele până când îşi va încheia mandatul, în ianuarie 2017.

Însă Campbell a spus că Afganistanul rămâne angajat într-o luptă violentă împotriva talibanilor, în contextul în care operaţiuni militare în Pakistan, inclusiv împotriva Al-Qaida, au împins luptători în estul şi nordul Afganistanului, iar apariţia luptătorilor din cadrul grupării Stat Islamic au complicat şi mai mult conflictul.

Generalul a apreciat că reducerea numărului de trupe la 1.000 de oameni în Afganistan ar limita posibilitatea Statelor Unite să antreneze şi să susţină forţele afgane şi capacitatea de a efectua operaţiuni antiteroriste.

Campbell a refuzat să discute despre numărul de trupe pe care îl recomandă el, însă când senatorul Angus King l-a întrebat dacă el consideră că preşedintele ar trebui să îşi revizuiască planul de retragere a trupelor, Campbell a răspuns afirmativ.

Secretarii americani ai Apărării şi de Stat au subliniat importanţa continuării misiunilor antiteroriste în Afganistan, inclusiv în 2017.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a declarat că viioarea prezenţă a trupelor americane în Afganistan va fi determinată de o varietate de factori, citând condiţiile de pe teren în Afganistan, ameninţări şi resursele pe care Statele Unite le pot oferi. El a spus că Obama va lua în considerare recomandările consilierilor săi diplomatici şi în domeniul informaţiiloer, ale conducerii a Pentagonului şi aliaţilor din cadrul NATO.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici