Comandantul Navy Seals îi avertizează pe militarii care divulgă secrete pentru bani sau celebritate

Comandantul Navy Seals, unitatea de elită a Marinei militare americane, a lansat un avertisment dur la adresa militarilor care încalcă tradiţia păstrării secretelor acestei forţe prin publicarea unor cărţi de memorii sau prin declaraţii pentru presă.

230 afișări
Imaginea articolului Comandantul Navy Seals îi avertizează pe militarii care divulgă secrete pentru bani sau celebritate

Comandantul Navy Seals îi avertizează pe militarii care divulgă secrete pentru bani sau celebritate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Contraamiralul Brian Losey, şeful Comandamentului operaţiunilor speciale ale Marinei, a denunţat, luni, într-o scrisoare obţinută de AFP, acţiunile unor militari care încearcă să devină celebri sau bogaţi prin dezvăluirea unor elemente ale misiunilor secrete ale Navy Seals.

Avertismentul intervine la câteva zile după ce postul american Fox News a anunţat că va difuza la 11 şi 12 noiembrie un documentar despre un membru al Navy Seals care afirmă că l-a ucis pe Osama ben Laden în operaţiunea desfăşurată la 2 mai 2011 la Abbottabad, în Pakistan.

"O dispoziţie esenţială a codului nostru de conduită este că nu va fi dezvăluită natura activităţii şi nu se va avea în vedere obţinerea recunoaşterii pentru acţiunile desfăşurate", au atras atenţia, în această scrisoare, contraamiralul Losey şi adjunctul său, Michael Magaraci. "Nu vom tolera nerespectarea deliberată şi egoistă a valorilor noastre fundamentale în schimbul notorietăţii şi al câştigului financiar", au adăugat cei doi oficiali. Ei i-au ameninţat cu "consecinţe în justiţie" pe membrii Navy Seals care "încalcă deliberat legea" prin dezvăluirea de informaţii confidenţiale.

Cu toate acestea, postul de televiziune Fox News a anunţat că nu intenţionează să anuleze difuzarea documentarului intitulat "Bărbatul care l-a ucis pe Osama ben Laden".

"Fox News nu a fost contactat de Departamentul Apărării şi nici de vreo altă instituţie guvernamentală pentru a-şi exprima îngrijorarea" în legătură cu difuzarea documentarului şi "ne menţinem intenţia de a-l transmite aşa cum a fost prevăzut, la 11 şi 12 noiembrie", a declarat Carly Shanahan, purtătoarea de cuvânt a postului de televiziune american.

La rândul său, Pentagonul a declarat că nu poate confirma dacă militarul care apare în documentarul Fox News este într-adevăr cel care l-a ucis pe Ben Laden.

Indiferent de identitatea sa şi chiar dacă între timp a ieşit din armată, militarul este în continuare obligat prin angajamentul său de confidenţialitate să nu dezvăluie informaţii secrete, "în special într-un interviu difuzat la nivel naţional", a declarat, la rândul său, Amy Derrick-Frost, purtător de cuvânt al Pentagonului.

Operaţiunea din 2011 pentru uciderea lui Osama ben Laden a atras o curiozitate crescândă din partea opiniei publice şi a presei pentru Navy Seals, unitatea de elită ale cărei misiuni sunt în mod tradiţional secrete.

De altfel, un alt membru al Navy Seals care a participat la operaţiunea de la Abbottabad, Matt Bissonnette, a avut probleme după ce a publicat un volum de memorii fără să fi cerut în prealabil aprobarea Pentagonului.

Administraţia americană l-a acuzat că a încălcat o obligaţie legală. Avocatul lui Matt Bissonnette se află în discuţii cu avocaţii administraţiei, însă fostul membru al Navy Seals este vizat de o anchetă, potrivit oficialilor.

Cartea sa, intitulată "No Easy Day", a fost un best-seller, şi Matt Bissonnette intenţionează să mai publice un volum, cu titlul "No Hero: The Evolution of a Navy Seal". De această dată, el a acceptat să trimită manuscrisul Pentagonului înainte de publicare.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici