Comandantul poliţiei de frontieră din Marea Britanie a demisionat

Comandantul poliţiei de frontieră din Marea Britanie, Brodie Clark, a demisionat în urma acuzaţiilor potrivit cărora a lăsat mii de străini să intre în ţară fără să îi verifice în mod adecvat, relatează BBC News Online.

144 afișări

Brodie Clark a fost suspendat de ministrul britanic de Interne Theresa May săptămâna trecută după ce a fost acuzat că a relaxat controlul imigranţilor dincolo de normele cerute de ea. May susţine că a permis o anumită relaxare a controalelor asupra călătorilor europeni, dar că Brodie Clark a redus amploarea verificărilor fără aprobarea ei.

Suspendarea lui Clark intervine după dezvăluirile făcute de Daily Mail, potrivit cărora poliţia de frontieră ar fi primit instrucţiuni, în special la aeroportul londonez Heathrow şi la portul francez Calais (nord-vest), să nu verifice unele paşapoarte emise de state care nu fac parte din Uniunea Europeană.

Poliţia ar fi primit de asemenea ordin să nu compare amprente şi detalii personale cu o bază de date privind imigranţii clandestini şi persoanele suspectate de terorism.

Clark afirmă că poziţia lui în cadrul poliţiei de frontieră a devenit imposibil de asumat din cauza declaraţiilor pe care May le-a făcut în Camera Comunelor. "Aceste declaraţii sunt greşite şi au fost făcute fără ca eu să pot răspunde unor acuzaţii oficiale", a afirmat el.

Clark s-a declarat întristat pentru că este nevoit să îşi încheie în acest fel o carieră de 40 de ani de "serviciu dedicat" şi şi-a exprimat regretul că ministrul "nu a luat în considerare dreptul lui la replică", optând pentru comoditate politică.

Poliţia de frontieră, aflată în subordinea agenţiei britanice responsabile cu supravegherea frontierelor (United Kingdom Border Agency, UKBA), are ca misiune verificarea paşapoartelor, în special la intrarea pe teritoriul britanic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici