COMENTARIU Lelia Munteanu. Evreii antiisraelieni au "sărbătorit" Ziua Independenţei în jurul focului

1900 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu. Evreii antiisraelieni au "sărbătorit" Ziua Independenţei în jurul focului

COMENTARIU Lelia Munteanu. Evreii antiisraelieni au "sărbătorit" Ziua Independenţei în jurul focului

Neturei Karta ("Păzitorii Cetăţii") e extrema dreaptă a ultraortodoxismului iudaic, antiisraeliană şi antisionistă. În Israel mai are probabil câteva sute de reprezentanţi (grupaţi în cartierul Mea Shearim din Ierusalim). Cei mai mulţi trăiesc la New York, în Brooklyn.
 
Fanaticii mişcării cred că Israelul e oglinda transformării iudaismului din religie într-un pragmatism ieftin, într-un naţionalism care nu are nici o legătură cu spiritualitatea. Scopul de a deţine o bucată de pământ echivalează cu denaturarea preceptelor Torei şi a esenţei însăşi a statutului de evreu - "un etern exilat din poruncă dumnezeiască".
 
Cei din Neturei Karta cred, de asemenea, că Israelul e imaginea rebeliunii împotriva lui Dumnezeu, care a interzis poporului ales să aibă un stat înainte de venirea lui Mesia (personajul eshatologic care, la sfârşitul timpului, îi va elibera pe fiii lui Israel). Altfel spus, mişcarea priveşte sionismul (curentul naţional care a dus la înfiinţarea statului Israel) ca pe "o secularizare a ideii mesianice, în care poporul evreu renunţă să-l aştepte pe Mesia, luând el iniţiativa unei schimbări radicale".
 
Din păcate, ieri, "Păzitorii Cetăţii" din Mea Shearim au "serbat" cum ştiu mai bine Ziua Independenţei: se aprovizionaseră din ajun cu coronae de flori şi steaguri ale Israelului şterpelite din cimitirele militare, de pe mormintele soldaţilor căzuţi în lupte, şi le-au dat foc. Nu e prima (foto, 2018) şi nu va fi nici ultima oară. Imaginea are ceva din grozăvia mitingurilor Hizballah.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici